Drie doden bij demonstratie op Madagascar

Militaire politie heeft gisteren het vuur geopend op demonstranten in Fianarantsoa, tweede stad van Madagascar. Daarbij werden drie mensen gedood en zeker 31 gewond.

De schietpartij ontstond toen aanhangers van de oppositie in optocht naar het huis van de provinciale gouverneur trokken om te demonstreren tegen een aanval op drie van hun collega's. Om onbekende redenen opende de militaire politie het vuur. De gewone politie steunt de oppositie en weigerde de militaire eenheid te assisteren.

De confrontatie demonstreert de verdeeldheid op Madagascar sinds de presidentsverkiezingen van december. Oppositiekandidaat Marc Ravalomanana kreeg de meeste stemmen, maar volgens de officiële uitslag niet de vereiste vijftig procent, waardoor een tweede ronde nodig werd. Ravalomanana wilde daaraan niet meewerken omdat president Didier Ratsiraka met de verkiezingsuitslag zou hebben gesjoemeld. Een maand geleden liet Ravalomanana zich uitroepen tot enig ware president. Sindsdien heeft de eilandstaat twee presidenten, twee regeringen en twee hoofdsteden. Bij confrontaties tussen de beide kampen zijn tot nu toe 26 doden gevallen.