Dijkstal : kiezer is verwende diva

VVD-lijsttrekker Dijkstal vindt dat een deel van de kiezers zich gedraagt als ,,verwende diva's''. ,,Ze vinden dat de overheid zich niet met hen mag bemoeien, maar geven de overheid wel de schuld van alles wat fout gaat'', zegt hij deze week in het weekblad Vrij Nederland. Deze houding doet hem denken aan ,,een wintersporttoerist die gaat skiën in verboden gebied, in een lawine verzeild raakt en dan ook nog kwaad wordt als de reddingshelikopter te laat komt''.

De VVD-leider verwijt zijn eigen aanhang ,,gedeeltelijk'' te weinig oog te hebben voor sociale problemen. ,,Op partijvergaderingen worden eerder vragen gesteld over de benzineprijs en de wegenbelasting dan over de zwervers in de stad.''

Dijkstal noemt de opmerkingen van VVD-partijvoorzitter Eenhoorn over de gewenste `Jip-en-Janneke-taal' tijdens de verkiezingscampagne ,,een bedrijfsongeval''. Hij is kritisch over de beeldvorming die belangrijker wordt dan de inhoud van de politiek. ,,Fortuyn zorgt wel voor spektakel, dus laten we zijn toneelvoorstelling eens binnenlopen. Voor andere geluiden wordt geen belangstelling opgebracht.''

Diep in zijn hart denkt de VVD-leider dat het ,,theater-Fortuyn'' vanzelf weer overwaait. ,,Maar als lijsttrekker kan ik me niet veroorloven zo te denken.''

De liberale voorman is nog steeds optimistisch over een goede verkiezingsuitslag voor de VVD. Maar als zijn partij veel zetels verliest, ,,moeten we dat signaal serieus nemen''. Zijn eigen rol laat hij nog open. ,,Misschien moet ik dan ander werk zoeken.''