Dependance Hermitage

De provincie Noord-Holland heeft gisteren besloten meer dan 9 miljoen euro uit te trekken voor een dependance van het Russische museum Hermitage in Amsterdam. Het museum, dat in totaal ruim 18 miljoen euro gaat kosten, opent in 2003 de deuren.

Voor de Nederlandse dependance van het beroemde museum in Sint Petersburg is De Amstelhof aan de Amstel uitgekozen. In de Amsterdamse Hermitage is een deel van de Russische collectie te zien. De Russen zijn blij met een dependance in West-Europa, omdat in Sint Petersburg slechts 5 procent van de kunstverzameling is tentoongesteld. Ook het Amerikaanse Guggenheim Museum heeft toegezegd kunstwerken uit te lenen.

De financiering is nog niet helemaal rond. De provincie en de gemeente Amsterdam zijn de belangrijkste geldschieters. Ook andere sponsoren hebben geld in het project gestoken. De provincie zegt er alle vertrouwen in te hebben dat het benodigde geld uiteindelijk op tafel komt.