Dell grote klant van Philips

Elektronicaconcern Philips gaat de komende vijf jaar voor 5 miljard dollar (5,5 miljard euro) computeronderdelen leveren aan Dell. De grootste pc-fabrikant van dit moment verkoopt op zijn beurt weer producten aan Philips, maar de verwachte omvang daarvan is niet bekendgemaakt. ,,We krijgen in de toekomst meer Dell-producten in huis. De computerbouwer wordt een belangrijke leverancier'', aldus een zegsman van Philips vanochtend. Philips, dat vorig jaar voor 600 miljoen euro aan Dell verkocht, gaat met name monitoren leveren en apparatuur voor data-opslag.

Behalve de wederzijdse leveringen zijn er plannen om gezamenlijk technologie te ontwikkelen en samen te werken op het vlak van marketing. In technologisch opzicht denken de twee bedrijven vooral aan samenwerking in de opslag van gegevens op dvd-schijfjes. Philips en Dell hebben geen plannen om bepaalde bedrijfsonderdelen samen te voegen.

Verder helpt Dell Philips met het opzetten van websites zodat de Nederlanders een extra verkoopmogelijkheid krijgen. ,,Dat biedt vooral mogelijkheden op de Amerikaanse markt'', aldus de woordvoerder. Dell verkoopt zijn producten hoofdzakelijk via websites.

Beleggers reageerden vanochtend enthousiast op de samenwerking met Dell. De koers steeg aanvankelijk met 2,5 procent tot 34,04 euro, maar het aandeel viel, op een negatief gestemde beurs, later terug tot een winst van 1,5 procent. Volgens analisten kan de samenwerking met LG, op het gebied van monitoren, door de deal weer winstgevend worden.

Philips maakte maandag al bekend de krachten te bundelen met het Amerikaanse sportmerk Nike. Vanaf deze zomer gaan zij onder meer samen draagbare cd-spelers en draadloze koptelefoons leveren. Op termijn denken de twee bedrijven ook kleding te produceren met chips (hartslag, tijdmeting). Vorig jaar werden ook al exclusieve afspraken met het mediaconcern AOL Time Warner gemaakt.