China staat aanmeren marine VS niet toe

China heeft een Amerikaans oorlogsschip toestemming geweigerd om de haven van Hongkong aan te doen op een tussenstop onderweg naar Japan. Peking heeft geen reden gegeven voor dat besluit. Het gaat om een routine-bezoek in april.

De afwijzing is een mogelijke vingerwijzing van China naar aanleiding van het bezoek aan de Verenigde Staten, eerder deze maand, van de Taiwanese minister van Defensie Tang Yiau-ming. China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en verbiedt diplomatieke contacten tussen het eiland en bondgenoten van Peking. Het was voor het eerst in twintig jaar dat een Taiwanese minister van Defensie de Verenigde Staten aandeed.

Tang nam deel aan een conferentie die werd gesponsord door de Amerikaanse wapenindustrie en sprak uitgebreid met de Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz. Wolfowitz is een voorstander van Taiwanese deelname aan de ontwikkeling van een omstreden raketschild.

De Chinese verbolgenheid over het bezoek van Tang blijkt ook uit uitlatingen, gisteren, van de Chinese premier Zhu Rongji. Hij zei het ,,jammer'' te vinden wanneer ,,de constructieve wending'' in de dialoog tussen Amerika en China, na de twee recente bezoeken van de Amerikaanse president Bush aan China, door de kwestie-Taiwan opnieuw in gevaar wordt gebracht.