Artiest van het politieke floret

Paul Rosenmöller, de Caesar van het debat, heeft zich grote zorgen gemaakt over een vraag die Frans Bromet hem vanachter zijn camera voor een nog uit te zenden serie had gesteld. Vraag één: wat doet u aan de problemen van de achterstandswijken? Die was makkelijk. De stedendwinger van Rotterdam kwam met de gebruikelijke onderwerpen als onderwijs, gelijke kansen, noem maar op. Maar daarop vroeg Bromet wat hij had gedaan voor de oorspronkelijke bevolking van achterstandswijken. Hierop schijnt onze artiest van het politieke floret te hebben gehaperd.

Zo blijkt maar weer dat de onschuldigste en simpelste vragen de beste zijn. De jongleur van het woord maakte zich daarna zoveel zorgen dat hij zijn collega-lijsttrekkers een interview met Bromet ontraadde. En prompt gehoorzaamden ze hem, op Fortuyn na dan. Want ja, als zelfs de prins van de soundbite moeite heeft met een interviewer, wat kunnen al die anderen dan nog?

Inmiddels heeft de held op het beeldscherm de band van het interview nog eens bekeken en is hij weer om. Hij heeft Bromet beloofd om andere lijsttrekkers te overreden toch mee te doen aan de serie. Thom de Graaf is over de brug maar de CDA en de VVD nog niet. Melkert stelt voorwaarden. Weinig kans dat we de antwoorden zullen zien op Bromets eenvoudige vraagjes.

Dit alles heb ik met rode oortjes vernomen in De Gids, een laat programma over tv dat ik niet kan missen. Na wat tegenpruttelen over al die shoptalk in mediaprogramma's heb ik bijna alle afleveringen gezien. De redactie komt elke week met een sterke selectie van fragmenten. Matthijs van Nieuwkerk is liefhebber en hij vraagt wat ik ook wil weten. Dankzij zijn doorvragen ben ik nu van alle details van Bromets avonturen op de hoogte. Helaas houden de meeste andere tv-presentatoren op met rapen terwijl de diamantjes nog voor hun neus liggen.

Alleen begrijp ik niet hoe Van Nieuwkerk als nieuwe manager van Nederland 3 verder gaat. Hij moet de VARA aansturen, waar hij tegelijkertijd als presentator bij in dienst is. De VARA zal hem wel loonsverhoging geven. Ik hoop dat netmanager Van Nieuwkerk besluit om presentator Van Nieuwkerk aan te houden. Dan krijgen we nog meer openbare sollicitatiegesprekken te zien. Gisteren zei gast Theo van Gogh te hopen dat de netmanager hem een mooi plekje op 3 zou bezorgen. Je kunt dan later zien of het goede woordje heeft geholpen. Net 3 gooit de luiken open.

Ik zag Bromet ook afgelopen vrijdag preken tegen blauw op straat. ,,Ik ben een tijdje geleden door de politie opgepakt, mishandeld, in de cel gesmeten waar ik urenlang heb moeten vertoeven. Er is een roep om meer blauw op straat maar ik voel me veiliger met minder blauw op straat'', zei hij. Hij had het waarschijnlijk over de keer dat hij in een gekraakt leeg kantoor in Den Haag stond te filmen. Bromets preekje was een inleiding op een dubbele aflevering van De Achtste Dag over de moord op vier Hell's Angels in een Haarlemse seksclub. Volgens de nabestaanden van een Hell's Angel waren de vier onschuldig bezig in die seksclub en berustten de negatieve verhalen over deze zo zorgzame motorclub op vooroordelen van de pers. Toch werd deze week in hoger beroep bepaald dat één dader deels uit noodweer zou hebben gehandeld. De rechters vonden één van de gedode Hell's Angels – niet die uit De Achtste Dag – wél bedreigend en de vierdubbele moord werd omgezet in vierdubbele doodslag. Verstandig dat De Achtste Dag er niet te diep op in ging, want anders zou de programmamakers hetzelfde zijn overkomen als Barend en Van Dorp: mishandeling in de studio en daarna bedreiging. De politie heeft na meer dan een jaar zoeken nog niemand gepakt. Ik genoot daarom van de tegensputterende Amsterdamse commissaris Kuiper toen die in Netwerk werd geconfronteerd met een onderzoek waaruit blijkt dat de politie in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen 50 procent van de misdaden oplost, tegenover Nederland 15 procent. Daar werden de Hell's Angels opgepakt, berecht en verboden. De Westfaalse politie, even bevooroordeeld als de Nederlandse pers, wilde graag door naar Amsterdam. Niet nodig. We hebben hier al te veel blauw op straat, volgens Bromet.

    • Maarten Huygen