Arafat niet naar top om eisen van Israël

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteravond besloten de Arabische top in Beiroet niet bij te wonen wegens de voorwaarden die Israël hem had gesteld.

Arafat nam dit besluit nadat Israëls premier Ariel Sharon had geëist dat Arafat een staakt-het-vuren afkondigde en de Palestijnen ,,met zijn eigen stem'' opdracht gaf het geweld en de terreur te staken. Ook de Egyptische president Mubarak en de Jordaanse koning Abdallah II mijden de vandaag begonnen top, waardoor het ter tafel liggende Saoedische vredesvoorstel veel van zijn betekenis heeft verloren.

Sharon heeft de afgelopen dagen zware Amerikaanse druk weerstaan om Arafat een vrijgeleide te geven naar Beiroet te vliegen en hem niet te verhinderen terug te keren naar zijn hoofdkwartier in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Radio Israël meldde vanmorgen dat de Amerikaanse druk op Sharon aanhoudt om Arafat alsnog te laten gaan. Washington heeft Sharon erop gewezen dat de terugkomst van Arafat naar Ramallah noodzakelijk is voor de uitvoering van een nog niet door de Amerikanen afgeschreven staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen. Politieke kringen in Jeruzalem hebben overigens vanmorgen via radio Israël laten weten de kans van slagen van de Amerikaanse bemiddelaar generaal b.d. Anthony Zinni laag aan te slaan om alsnog een bestand uit het vuur te slepen. De regering-Sharon heeft zich al beraden over een groot nieuw militair offensief tegen de Palestijnen indien de missie-Zinni faalt en de Palestijnse terreur aanhoudt. Enkele Likud-ministers hebben daarvoor gisteren en vanmorgen op de radio gepleit.

De Israëlische minister van Defensie, Ben Eliezer, oefent vandaag kritiek uit op Sharons obstructie van Arafats deelname aan de Arabische top in Beiroet. ,,We hebben een fout gemaakt'', zegt hij tegen de krant Ma'ariv. Volgens de minister van Defensie zal dit tot verdere escalatie van de Palestijnse terreur leiden. Ben Eliezer betreurt het dat Sharon niet de winst heeft gezien die Israël had kunnen halen uit het laten deelnemen van Arafat aan de Arabische top.

De Palestijnse leider zal in absentia de Arabische leiders in Beiroet toespreken via een satellietverbinding van het Arabische tv-station Al-Jazira. Palestijnse woordvoerders hekelden gisteren Sharons veto op Arafats vertrek naar Beiroet als ,,een provocatie en een belediging voor het Palestijnse volk''.

De Palestijnen namen ook aanstoot aan een opmerking van Sharon in de krant Yediot Ahronot dat het hem speet zich tegenover de Amerikanen te hebben verplicht Arafat niet te doden. Yediot Ahronot schrijft in een inzet in het vraaggesprek dat Sharon zich wil losmaken van zijn verplichting om Arafat ongemoeid te laten. Sharon brengt voorts in dit vraaggesprek zijn ergernis tot uitdrukking dat ,,niemand ons heeft geraadpleegd over het Saoedische plan''.

Op het laatste moment weigerde Sharon gisteren zich te laten interviewen door de Arabische zender Al-Jazira. Volgens zijn woordvoerder had Al-Jazira zich niet gehouden aan de voorwaarden van het vraaggesprek. Sharon zou in zijn bureau in Jeruzalem, met de Israëlische vlag naast zich, worden geïnterviewd. Op het laatste moment liet het tv-station Sharon volgens diens woordvoerder weten dat hij door journalisten vanuit de studio in Qatar zou worden ondervraagd. Volgens Smadar Peri, de correspondente voor Arabische zaken van Yediot Ahronot, was dat ook overeengekomen. Voor de televisie zei ze gisteravond dat zij op verzoek van Al-Jazira had bemiddeld in het tot standkomen van het vraaggesprek met Sharon. Daarbij was volgens haar overeengekomen dat Sharon vragen zou krijgen uit de studio in Qatar. ,,Wat er de afgelopen twee dagen is gebeurd weet ik niet'', zei ze.

Gisteravond zijn twee waarnemers, een Turk en een vrouw uit Zwitserland, van de Tijdelijke Internationale Aanwezigheid, TIPH, in de nabijheid van de Palestijnse stad Hebron in hun gemarkeerde auto gedood. De Turkse overlevende van dit incident zei gisteravond tegen radio Israël dat een in een Palestijns politieuniform gestoken man een magazijn kogels van ongeveer zes meter afstand op de auto afvuurde. ,,We riepen dat we waarnemers zijn'' vertelde hij. Volgens het Palestijnse persbureau JMCC heeft een officiële Palestijnse woordvoerder Israëlische troepen ervan beschuldigd het vuur op de auto van TIPH te hebben geopend.

Israëlische militaire woordvoerders melden aanhoudende Palestijnse pogingen om aanslagen in Israël te plegen. Gisteravond werden twee soldaten gewond en een Palestijn gedood tijdens een schietpartij op Israëlisch gebied tegenover de Gazastrook. Een Palestijnse zelfmoordaanslag bij een wegblokkade op de Westelijke Jordaanoever mislukte gisteravond. Bij invallen in Palestijns gebied hebben Israëlische troepen vannacht enkele Palestijnen gearresteerd.

Politie en leger zijn bij het ingaan van Pesach, het joodse Paasfeest, in staat van hoge paraatheid gebracht om Palestijnse aanslagen te voorkomen. Alle synagogen in Israël hebben gewapende bewaking gekregen.

top verliest glans: pagina 5

www.nrc.nl: dossier Midden-Oosten

    • Salomon Bouman