Amsterdamse podiumprijzen

Het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten, dat jaarlijks dertien kunstprijzen en elf aanmoedigingsprijzen uitdeelt, maakte vandaag de prijzen voor de podiumkunsten bekend. Guy Cassiers en Alize Zandwijk, artistieke leiders van het Rotterdamse Ro Theater, krijgen samen de Albert van Dalsum Prijs voor toneel. De jury roemt de samenwerking van het ,,dynamische duo dat op eigen wijze vormgeeft aan een hedendaags repertoire''. Beide regisseurs oogsten dit seizoen internationale bijval voor hun producties. In juni gaat Zandwijks Portia Coughlan in première op de Wiener Festwochen. Haar Macbeth is te zien op het Edinburgh Festival. Cassiers' De Wespenfabriek en La Grande Suite zijn onder meer op de Biënnale van Bonn te zien.

De Wouter Steenbergenprijs voor mime is voor Rob List voor de reeks Solo's 1990-2000. De Aanmoedigingsprijs Choreografie is voor André Gingras voor de solo CYP 17 (Recombining). De Aanmoedigingsprijs Toneel gaat naar Jonghollandia. Op 30 mei reikt burgemeester Cohen de prijzen uit in Amsterdam. De winnaars krijgen elk 7.000 euro, de aangemoedigde winnaars 3.500 euro.