Zware druk VS op Israël om Arafat te laten reizen

De Verenigde Staten oefenen zware druk op Israël uit om de Palestijnse leider Yasser Arafat toestemming te geven morgen in de Libanese hoofdstad Beiroet een Arabische topconferentie bij te wonen waar een Saoedisch vredesplan aan de orde is. Minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft tweemaal met Sharon gebeld om hem op het hart te drukken Arafats vertrek naar Beiroet niet te verhinderen, en hem nadien te laten terugkeren. Israël had vanmiddag nog niet besloten of het Arafat zou bevrijden uit zijn isolement in Ramallah. ,,De voorwaarden daarvoor zijn nog niet rijp'', zei Sharon vandaag tegen de krant Ma'ariv. In Peking zei minister van Buitenlandse Zaken Peres dat Arafat naar Beiroet kon gaan mits hij aan de voorwaarden voor een staakt-het-vuren voldeed. Ministers van Likud erkennen dat Sharon zich in een onmogelijke situatie heeft gemanoeuvreerd en dat Arafat de winst opstrijkt.

Berichten over Arafats intenties spreken elkaar tegen. Volgens sommige Palestijnse woordvoerders wilde hij absoluut naar Beiroet gaan. Arafat stond echter ook onder druk van militante Palestijnen om in Ramallah te blijven om als martelaar in de door Israël omsingelde stad maximale winst te boeken voor de Palestijnse zaak.

Israël heeft gisteravond een compromisvoorstel van de Amerikaanse bemiddelaar Anthony Zinni aanvaard. Daarin wordt de overgangsperiode tussen het ingaan van een bestand en het op gang komen van politieke onderhandelingen met de Palestijnen verkort. De Palestijnen hebben nog geen beslissing genomen over dit voorstel, dat terugtrekking van Israëlische troepen naar posities van vóór het uitbreken van de intifada in september 2000 behelst.

De Israëlische politie heeft vanmorgen een Palestijnse aanslag in Jeruzalem verijdeld. Agenten schoten op een auto waarvan de inzittenden weigerden te stoppen. De auto explodeerde, waarbij twee Palestijnen om het leven kwamen. De Aqsa-brigades eisten de poging tot een aanslag voor zich op.

debat uitzetting: pagina 5

dossier midden-oosten: www.nrc.nl