Zoutzakken in vuur en vlam

Achter de band met de bizarre naam Jimmy Eat World gaan vier doodnormaal ogende Amerikaanse jongens schuil. Ze hebben het nerd-achtige uiterlijk dat je veel ziet bij de huidige generatie hardcore- en emocore-bands. Al maakt het kwartet eerder alternatieve, punky gitaarpop van het soort dat we al heel lang kennen van bands als Green Day, Weezer en Blink 182, met wie de groep komende maand een uitgebreide Amerikaanse tournee onderneemt.

Dat er toch nog een plek onder de zon is voor Jimmy Eat World bleek uit de uitverkochte Melkweg, waar de groep na een aarzelend begin het jeugdige en voor een relatief groot deel uit meisjes bestaande publiek platspeelde.

Het repertoire kwam vooral van de laatste cd Bleed American, in eigen beheer opgenomen nadat de vorige platenmaatschappij de band gedumpt had. Intussen is Jimmy Eat World opgenomen in de stal van het grote Dreamworks-label, hetgeen een eventuele doorbraak weer een stuk dichterbij brengt. In ieder geval doen plaat noch live-set vermoeden dat op het vorige album Clarity nog nummers stonden van zeven of zelfs zestien minuten: de nieuwe zijn handzaam en luchtig, maar kenmerken zich toch door een behoorlijk raffinement in opbouw en productie.

Een deeltijd-toetseniste zorgt in de helft van de songs voor wat nauwelijks hoorbare instrumentale en vocale versterking, maar het draait vooral om de malende gitaren van Jim Adkins en Tom Linton. Adkins is ook de zanger, en de enige die op zoiets als uitstraling kan bogen: een lichtelijk nerveuze, David Byrne-achtige uitstraling weliswaar, maar altijd beter dan het zoutzak-achtige uiterlijk van de anderen.

Maar dat ook zoutzakken kunnen vlammen bleek vooral in de tweede helft, waarin de oorsprong van de groep als schoolbandje dat Metallica coverde aan de dag trad in een stevig geluid, waarin de geraffineerde opbouw van de nummers mooi tot uiting kwam. De truc met de zachte coupletten en de harde refreinen is in de alternatieve rock onderhand een flink cliché, maar die aanpak kreeg bij deze groep wel een zeer doeltreffende vertolking. Geen wonder dat juist tijdens de gepeperde en luidkeels meegebrulde refreinen verscheidene overtredingen van het crowdsurf-verbod werden gesignaleerd.

Concert: Jimmy Eat World. Gehoord: 25/3, De Melkweg Amsterdam.

    • Jacob Haagsma