Vredesmacht Kabul `mikpunt' aanslagen

De internationale vredesmacht in Afghanistan heeft zes auto's aangetroffen die mogelijk zouden zijn bedoeld voor aanslagen op buitenlandse militairen die deelnemen aan de vredesmissie. De auto's werden gevonden in de Afghaanse hoofdstad Kabul en waren voorzien van explosieven. De vredesmacht gaat er van uit dat aanslagen werden voorbereid in opdracht van Afghaanse moslimextremisten.

Volgens een woordvoerder van de vredesmacht, Tony Marshall, bestaat het vermoeden dat nog actieve cellen van de terreurgroep Al-Qaeda en aanhangers van het verdreven Talibaanregime Kabul proberen binnen te dringen om aanslagen te plegen. ,,Het is onduidelijk of ze zich in of buiten Kabul bevinden en of het Al-Qaeda [-leden] of Talibaan zijn'', aldus Marshall, ,,maar de dreiging is serieus.''

De internationale vredesmacht heeft buitenlandse journalisten en hulpverleners gewaarschuwd dat zij het risico lopen ontvoerd te worden door opstandige moslimextremisten die overal in Afghanistan nog aanwezig zouden zijn. De situatie in Afghanistan is verre van veilig.

Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de terugkeer van de Afghaanse ex-koning Zahir Shah is uitgesteld. Zahir Shah, die in 1973 werd verdreven en sindsdien in ballingschap in Italië verkeert, zou vandaag voor het eerst naar zijn geboorteland terugkeren.

Met de duurzame binnenlandse stabiliteit in gedachte hebben de Verenigde Staten gisteren toegezegd dat Amerikaanse militaire adviseurs een nieuw nationaal Afghaans regeringsleger zullen bijstaan in de training van zijn manschappen. Het Verenigd Koninkrijk verzorgt al dergelijke trainingen. De ongeveer 150 Amerikaanse commando's zullen binnen een maand afreizen naar Afghanistan om de regeringstroepen te trainen in `militaire basistechnieken'. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, sprak gisteren de wens uit dat het regeringsleger op den duur de moeilijk controleerbare lokale milities volledig vervangt.