Supporters FC Utrecht blijven ageren

Voetbalfans van FC Utrecht leggen zich niet neer bij de beslissing van de KNVB om bij Ajax 2-FC Utrecht, komende vrijdag in Amsterdam ,slechts 1.600 Utrechtse supporters toe te laten. Volgens voorzitter Bennie ten Boden van de supportersclub van FC Utrecht gaan ,,honderden Utrechtse supporters extra'' naar de Arena. Hij vertelt dat dat niet de ,,makkelijkste mannen'' zijn, maar ,,fanatieke fans waar je graag met een boogje omheen loopt''.

Ten Boden: ,,De autoriteiten willen dat wij hen van hun bezoek aan de Arena afhouden, maar dat is onmogelijk. Ze hebben immers een kaartje gekocht. Die gasten zitten in de Ajax-vakken, gewoon tussen de Amsterdammers in.''

Gisteren besloot de KNVB, na nieuw overleg met Ajax, FC Utrecht, de gemeente Amsterdam, de politie en de Nederlandse Spoorwegen, definitief niet meer dan 1.600 Utrechtse supporters toe te laten. Volgens de voetbalbond hebben de adviezen van de politie en de gemeente Amsterdam zwaar gewogen. Ajax 2-FC Utrecht is een risicowedstrijd. De Amsterdamse club heeft vanochtend de kaartverkoop voor Ajax 2-FC Utrecht gestopt.

Aanhangers van FC Utrecht zijn ,,laaiend'' om het besluit, aldus Ten Boden. ,,Zeker 5.000 van onze aanhangers wilden naar Amsterdam.'' Zij toonden vorige week donderdag hun woede tegenover de Nederlandse Spoorwegen, die niet meer dan twee treinen wilde laten rijden voor het supportersvervoer naar Amsterdam. Ze ontregelden het treinverkeer naar de Domstad urenlang.

NS beloofde daarna extra treinen, onder de voorwaarde dat Ajax meer kaarten beschikbaar zou stellen. Ajax wees die voorwaarde meteen af. [Vervolg UTRECHTSUPPORTERS: pagina 2]

SUPPORTERS

'Wie de weg weet, heeft zo een kaartje'

[Vervolg van pagina 1] Volgens Ten Boden kan de aanwezigheid van ,,honderden supporters extra'' tot rellen leiden. ,,Ik hoop dat ze zich koest houden, dat ze uitkijken. Want het is duidelijk: als FC Utrecht scoort en ze roepen iets van `yes, prachtig', of ze springen tien, vijftien seconden in de lucht, dan zet de Ajax-aanhang de aanval in. Bij Ajax-NAC is dat dit seizoen óók gebeurd.''

Voor de aankoop van een toegangskaart is een zogenoemde clubkaart nodig, weet ook Ten Boden. Hij schiet in de lach. ,,Wie de weg weet op internet heeft zó een kaartje, ze worden met pakken tegelijk aangeboden. Er is een heel circuit. En wie in de krant van Wakker Nederland kijkt, is eveneens zo bediend. Kaartjes van 9,5 euro gaan de deur uit voor 25 euro of méér. Probleemloos.'' Op de vraag of er in het stadion naar de zogenaamde een clubkaart wordt gevraagd, zegt Ten Boden: ,,In mijn hele carrière is me bij de ingang niet één keer om die kaart gevraagd. Wél bij het officieel kopen van een entreebewijs, natuurlijk.''

Voorzitter Willem Veenman van de supportersvereniging van Feyenoord steunt de fans van FC Utrecht: ,,Er zijn altijd problemen met het beschikbaar stellen van kaarten aan de uitspelende club. Meestal zijn er dat tien keer te weinig en als ze er dan zijn, kan NS de supporters weer niet vervoeren.''

Op de discussiesite van de Utrechtse supporters gooien Amsterdammers olie op het vuur: ,,Leuk hoor, zo'n actie op Utrecht CS tegen de NS, maar wat zeiken jullie nou? Kom gewoon lekker los naar Amsterdam. (autootje bv., zoals wij al jaren deden naar Utrecht) of willen jullie weer zoals altijd `veilig' met de trein...?? Een ander schrijft: Sukkels!!! Juist nu hebben jullie de kans om los te komen ... nee, janken dat jullie zo graag met de trein willen..''

Supporters van FC Utrecht hebben zich ook gemengd in een staking in de bouwwereld. Volgens FNV-bouw zijn ze boos om het stilleggen van de verbouwing van hun stadion De Galgenwaard, die wordt uitgevoerd door het bedrijf Midreth. De Volkskrant meldt vandaag dat de fans Midreth hebben laten weten het werk desnoods eigenhandig voort te zetten.