Speelfilm als herdenkingsmonument

Bioscoopbezoekers in de Rwandese hoofdstad Kigali huilden massaal afgelopen weekend bij de premier van de speelfilm `100 days', geregisseerd door de Brit Nick Hughes en geproduceerd door de Rwandees Eric Kabera.

De film vertelt de dramatische liefdesgeschiedenis van Josette en Baptiste tegen de achtergrond van de genocide in Rwanda acht jaar geleden waarbij 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's het leven lieten. Volgens de producent is de film ,,een mobiel herdenkingsmonument'' voor de Rwandese volkerenmoord.

Daags na de première werden gisteren in Rwanda lokale verkiezingen gehouden, als voorbode van de landelijke verkiezingen volgend jaar. Dat worden de eerste meerpartijenverkiezingen sinds de onafhankelijkheid van België in 1962. Een grondwetswijziging in 1991 voorzag weliswaar in de invoering van het meerpartijensysteem, maar tot verkiezingen is het destijds niet gekomen doordat het centraal-Afrikaanse land in een burgeroorlog verwikkeld was.

Sinds de genocide van 1994 wordt Rwanda geleid door een regering van nationale eenheid, waarin zeven Hutu- en Tutsi-partijen vertegenwoordigd zijn, maar die wordt gedomineerd door de Tutsi-partij RPF. Die overgangsregering moet volgend jaar plaatsmaken als presidents- en parlementsverkiezingen worden gehouden.

Politieke partijen zijn officieel toegestaan in Rwanda, maar partijpolitiek is verboden om te voorkomen dat etnische spanningen het land opnieuw verscheuren. Bij de lokale verkiezingen die ook vandaag nog doorgaan, moeten in totaal 160.000 plaatselijke vertegenwoordigers worden gekozen in 92 plattelandsdistricten en 14 stedelijke disctricten.