Spaar Select breekt met coach Mueller

Spaar Select heeft bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) ontslag aangevraagd voor schaatscoach Peter Mueller. Oorzaak van de breuk is een reeks tegenvallende prestaties in het afgelopen seizoen.

Tijdens de evaluatie is het volgens een vanmiddag uitgegeven verklaring van de directie ,,gebleken dat er onvoldoende vertrouwen bestaat om de samenwerking nog langer voort te zetten''. Als Muellers opvolger wordt Jac Orie genoemd, die na het voorbije seizoen als assistent-coach overtollig werd bij TVM.

Marianne Timmer, de echtgenote van Mueller, blijft aan SpaarSelect verbonden. Haar contract bij de ploeg loopt nog twee jaar. ,,Ik dien mijn contract uit'', zei de schaatsster vanochtend. Afgelopen zomer kwam ze naar SpaarSelect. Mede door het ontbreken van een sponsor had ze ervan afgezien haar plannen voor een eigen ploeg door te zetten. ,,De situatie ten aanzien van Marianne Timmer, als echtgenote van Peter Mueller, is uiteraard precair'', aldus de verklaring van Spaar Select. ,,Zowel de sponsor als teamleden hebben zich in positieve zin uitgesproken over Timmer. De kwaliteiten van Timmer staan niet ter discussie. Daarnaast ligt Timmer goed in de groep. Kortom, van een vertrek van Marianne Timmer is, wat betreft Spaar Select, geen sprake.''

Al in december zinspeelde Van Dijk op een vertrek van Mueller aan het einde van het olympische seizoen, terwijl het contract van de Amerikaanse coach tot en met de Olympische Spelen van 2006 in Turijn liep. Aanleiding voor speculaties over een voortijdig vertrek van Mueller was het feit dat Gianni Romme zich op het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen niet had weten te plaatsen voor de 5.000 meter op de Winterspelen, een van de twee afstanden waarop hij vier jaar geleden in Nagano olympisch kampioen was geworden.

Afgelopen vrijdag evalueerde de ploeg het afgelopen seizoen. De prestaties waren bijzonder teleurstellend en dat leidde vrijdag tot veel kritiek in de richting van coach Mueller. In het cruciale seizoen, met als sportief hoogtepunt de Winterspelen in Salt Lake City, won SpaarSelect niet één grote prijs. Gianni Romme redde vorige maand op de Olympische Spelen de eer van de ploeg door een zilveren medaille te winnen op de 10.000 meter.

Mueller werd in het voorjaar van 1996 door de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijdersbond (KNSB) naar Nederland gehaald. Dat gebeurde op verzoek van sprinter Gerard van Velde. Mueller slaagde er niet in om van Van Velde een kampioen te maken. Onder zijn leiding werd wel Jan Bos de eerste Nederlandse wereldkampioen sprint (1998) en won Timmer op de Winterspelen in Nagano een maand later twee olympische titels, op de 1.000 en de 1.500 meter. Eenmaal in dienst van SpaarSelect, begin 2000, leidde hij Gianni Romme naar diens eerste en enige wereldtitel allround, in Milwaukee.