Shell verliest na overname in VS

De Amsterdamse beursgraadmeter AEX moest vanochtend inleveren onder druk van zwaargewicht Koninklijke Olie. Koninklijke Shell Groep maakte vanochtend bekend voor 2,9 miljard dollar de Amerikaanse producent van motorolie Pennzoil Quaker State over te nemen.

Beleggers en analisten leken niet goed te weten wat ze met de overname aanmoesten. De grotere aanwezigheid van het Brits-Nederlandse Shell op de Amerikaanse markt wordt gewaardeerd, maar de prijs wordt door analisten hoog gevonden.

Koninklijke Olie daalde licht met 0,4 procent naar 60,30 euro. De AEX zelf moest 0,4 procent inleveren tot 519 punten. Kabelbedrijf KPNQwest voerde de lijst van stijgers aan met een plus van ruim 2 procent op 3,94 euro.

Net als gisteren verloor ook vanochtend producent van gebruiksgoederen Unilever aan hoogte. Unilever leverde sombere vooruitzichten voor het komende jaar af bij de bekendmaking van tegenvallende verkopen in het eerste kwartaal. Op de Amsterdamse beurs daalde Unilever met 1,7 procent tot 64,85 euro.

VNU was vanochtend procentueel de grootste verliezer op de beurs. De informatiemakelaar, met name actief op de Amerikaanse markt, verloor 2 procent tot 35,56 euro.

De beurs stond verder onder druk van de negatieve stemming op de beurzen in New York van gisteren. De Dow Jonesindex sloot 1,4 procent lager, de Nasdaq verloor 2,1 procent. Amerikaanse beleggers vrezen voor een eventuele renteverhoging.

De stemming op de grote Europese beurzen was, met uitzondering van Parijs, gematigd negatief onder invloed van de Amerikaanse resultaten. In Londen verloor Shell 1,4 procent. Ook luchtvaartconcern BAE verloor flink: min 4,6 procent. De oorzaak hiervan was het - onverwachte - met onmiddellijke ingang vertrek van BAE's bestuursvoorzitter John Weston.

Op verschillende Europese beurzen verloren telecomaandelen vanochtend. Nokia en Vodafone sprongen daarbij het meest in het oog. Ook banken, waaronder HSBC, daalden onder invloed van de mogelijk stijgende Amerikaanse rentetarieven.

In Parijs was de stemming minder somber. Zo won France Telecom. De vijf na grootste Franse bank, Credit Lyonnais, verloor wel in lijn met andere Europese financiële waarden op de beurs.