Shell koopt topmerken smeerolie

Energieconcern Shell wordt de grootste verkoper van motorolie in de Verenigde Staten door een bod van 2,9 miljard dollar (3,2 miljard euro) op het Amerikaanse bedrijf Pennzoil Quaker State.

Pennzoil en Quaker zijn de meest verkochte smeeroliën in de VS met een marktaandeel van 35 procent. Shells eigen merk Havoline, dat een aandeel heeft van 12 procent, zal worden vervangen door de nieuwe merken. Het concern is verder eigenaar van tweeduizend stations voor olieverversen onder de merknaam Jiffy Lube. Pennzoil is in de VS een bekende merknaam en bijvoorbeeld de sponsor van de grootste Amerikaanse autorace, de Indy 500.

Het is de tweede grote transactie in korte tijd van de Koninklijke Shell Groep in de Verenigde Staten. Shell werd in oktober de grootste uitbater van Amerikaanse benzinestations door voor 3,8 miljard dollar twee partners uit te kopen uit een alliantie. Daarmee werd Shell eigenaar van 22.000 tankstations.

Met deze twee Amerikaanse transacties en de recente overname in Duitsland van DEA-pompstations lijkt Shell het overnamepad te hebben gevonden. Na mislukte plannen voor de overnames van het Australische energiebedrijf Woodside en het Amerikaanse gasbedrijf Barrett in de afgelopen jaren, kreeg Shell veel kritiek van analisten dat het geen overnames tot stand kon brengen. Concurrenten als het Britse BP, dat Amoco overnam, en Exxon, dat Mobil kocht, en Texaco, dat fuseerde met Chevron, waren juist wel actief.

Pennzoil Quaker ontstond in 1998 door een fusie van de twee makers van smeeroliën. Het bedrijf verkoopt 1.300 producten in negentig landen. Het bestuur van Pennzoil steunt het bod van Shell en zei in een verklaring dat het bedrijf zich als onderdeel van Shell beter staande zal kunnen houden in de zeer concurrentie-gevoelige sector.

Shell biedt de aandeelhouders van Pennzoil Quaker 22 dollar per aandeel, een premie van 42 procent op de slotkoers van gisteren op de beurs in New York. Naast een bedrag in contanten van 1,8 miljard dollar wordt er een schuld overgenomen van 1,1 miljard dollar. Shell hoopt de overname, die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Pennzoil Quaker, af te ronden in de tweede helft van het jaar.

De aanwinst zal vanaf 2004 ongeveer 140 miljoen dollar per jaar gaan bijdragen aan de winst van Shell.