Ruzie Berlusconi en vakbonden loopt op

Gesprekken tussen de Italiaanse regering van premier Silvio Berlusconi en de vakbonden, die voor vandaag op het programma stonden, zijn opgeschort. Dat is gebeurd na beschuldigingen van rechtse politici dat de vakbonden indirect verantwoordelijk zijn voor de moord, een week geleden, op regeringsadviseur Marco Biagi door een splintergroepering van de Rode Brigades.

Minister voor Hervormingen Umberto Bossi, tevens leider van de populistische Lega Nord, beschuldigt links van ,,sluwheid''. In de krant Il Messaggero zei hij: ,,Eerst doden ze hem [...] daarna maken ze gebruik van de situatie''. Staatssecretaris Maurizio Sacconi verklaarde in La Stampa dat de moord in de hand was gewerkt door de opruiende taal van ,,extremisten'' in de vakbonden.

Afgelopen zaterdag waren in Rome een tot twee miljoen mensen op de been bij een demonstratie van de grootste vakbond CGIL tegen een geplande versoepeling van het ontslagrecht. Minister van Defensie Antonio Martino zei na afloop dat de vakbonden met hun demonstratie probeerden de macht van het parlement te ondermijnen.

De vakbonden zijn woedend over de beschuldigingen. Ze eisen dat Berlusconi afstand neemt van de uitspraken van zijn ministers. In een poging om de schade te beperken, zei Berlusconi gisteren dat geen minister werkelijk geloofde dat er ,,een complot, enige dubbelzinnigheid of enig verband'' bestaat tussen de moordenaars van Biagi en de vakbonden. Maar voor de bonden gaan Berlusconi's woorden niet ver genoeg en CGIL-leider Sergio Cofferati heeft gedreigd naar de rechter te stappen als Berlusconi niet duidelijker afstand neemt van de uitspraken van zijn ministers.

Minister van Landbouw Giovanni Alemanno heeft Berlusconi gevraagd om orde op zaken te stellen. ,,Leden van de regering moeten ophouden om voor hun beurt te praten'', aldus Alemanno.

De strijd met de vakbonden gaat over een artikel in de arbeidswet dat werknemers beschermt tegen ontslag. Berlusconi wil het ontslagrecht versoepelen opdat de huidige wet de concurrentiepositie van de Italiaanse industrie zou aantasten. Hij heeft herhaaldelijk gezegd de wet koste wat het kost te willen aanpassen.

President Carlo Ciampi heeft opgeroepen tot eensgezindheid. Volgens Ciampi moet Italië juist nu uitdrukking geven aan ,,het sterke geloof in de kracht van onze democratie''.