Run op prik tegen nekkramp

Steeds meer ouders laten hun kind voor ruim 60 euro inenten tegen nekkramp. Ze kúnnen niet wachten op de landelijke inentingscampagne.

,,We doen het voor onze moeder'', zegt de bleke jongen in zwarte plunjebroek en kistjes, terwijl hij zijn rechterarm aanbiedt aan de doktersassistente naast hem in de spreekkamer van gezondheidscentrum Stevenshof. ,,Op mijn school is iemand besmet en in de wijk waar we wonen ook. Nu is m'n moeder bang dat wij ook meningokokken krijgen.'' Hij heeft geen bezwaar, dankzij de prik mist hij zijn economieles.

Het is dinsdagochtend kwart voor negen en Freek van de Eijnden (16) is met zijn broer en zus naar Stevenshof gekomen voor een vaccin tegen de meningokokbacterie type C. Elke dag prikken de drie doktersassistenten in Stevenshof, een praktijk in een Leidse nieuwbouwwijk, 50 kinderen. Sinds februari hebben ze, exclusief de prikken van vandaag, al 855 prikken gegeven.

In de meeste dokterspraktijken in en rond Leiden is het volgens A. van Gemeren, voorzitter van de regionale huisartsenvereniging Rijnland/Midden Holland, de afgelopen drie weken een komen en gaan van kinderen die geprikt moeten worden. Bij veel ouders zit de schrik er goed in, sinds enkele weken geleden in het naburige dorpje Hazerswoude een 16-jarige jongen overleed aan meningokokken.

Farmaceutische groothandel OPG zag zijn omzet voor vaccins tegen meningokokken type C de afgelopen maanden ,,met factor 25 stijgen. Er is een explosieve groei'', aldus de woordvoerder. Volgens een woordvoerder van minister Borst verkoopt OPG, dat circa 80 procent van de markt beheerst, dagelijks 3.000 vaccins. De vaccins worden vooral verkocht in gebieden waar besmettingen voorkomen, meldt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter Bevordering der Pharmacie. ,,In Twente of West-Friesland worden ze nauwelijks verkocht.''

Ook in Terbregge, in het noorden van Rotterdam, is de onrust groot nadat vorige week een tweejarig meisje overleed aan meningokokken variant B. Volgens de GGD enten huisartsen hier nu kinderen tussen 0 en 19 jaar in.

Om de angst van ouders te temperen liet minister Borst (Volksgezondheid) vorige week al weten dat de landelijke inentingscampagne tegen meningokokken type C vervroegd zal ingaan. Aanvankelijk was de bedoeling dat deze in januari 2003 zou beginnen, nu wordt de meningokokkenprik al in september opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf juni worden kinderen tussen de 15 en 19 jaar, die een meer dan gemiddeld risico lopen op besmetting, ingeënt.

Maar volgens doktersassistente Guijt is door Borsts besluit het aantal ouders dat zijn kind(eren) wil laten vaccineren, niet afgenomen. ,,Slechts een enkeling ziet af van een prik nadat wij hebben uitgelegd dat over een paar maanden alle kinderen worden opgeroepen voor een prik.' [Vervolg NEKKRAMP: pagina 9]