Records

Het leuke aan doping is dat het eerst bestaat, en dan weer niet bestaat. Laat ik als voorbeeld de EPO nemen. Tussen 1988 en pakweg 1992 heeft een select groepje zich rijk gefietst door gebruik te maken van dit hormoon. Daarna werd het gemeengoed. De verhoudingen waren hersteld, de wapenwedloop kon weer van voor af aan beginnen.

Nu is het 2002. Voor het synthetische gen IGF-1 hebben zich al diverse belangstellenden gemeld. Het IGF-1 gen is met succes toegepast op een muis. De muis mag er wezen. Zijn spiermassa is met zestig procent toegenomen. Zou deze muis ook meer indruk maken op het andere geslacht? Zo ja, dan lijkt me deze gentherapie bij uitstek iets voor het uitgaanscircuit.

Het wereld anti-doping agentschap WADA probeert zich voor te bereiden op de introductie van gentherapie in de sport. Dat het moment nabij is weet iedereen. Maar kan de sport de revolutie van de gentherapie verdragen? Ja, dat kan.

Eerst schaffen we de sport af als de lullige competitie tussen mensen. De sport krijgt een nieuwe functie namelijk de verbetering van de soort. Tot op dit moment waren slechts enkele doden en terminalen bereid hun lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap.

Maar we eisen nu van de sporter dat hij zijn warme lichaam afstaat opdat er experimenten op kunnen worden losgelaten die een hoger doel dienen dan persoonlijke eer en walmend chauvinisme. Onze wetenschappers gaan in mondiaal verband de lichamen oprekken, verbouwen en, als het er in zit, sensationeel verfraaien. Nationale tricots zijn uit den boze. Records zullen worden gebroken en telkens opnieuw worden gebroken. Alles zal om records draaien. Namen zijn niet meer nodig. Het record sec is het nieuwe altaar. De Nobelprijswinnaars zijn de houders van de wereldrecords.

De atleten worden ondergebracht in kampen. Missers worden niet afgemaakt, maar na een natuurlijke dood op sterk water gezet voor studiedoeleinden. Hetzelfde geldt overigens voor de paradepaardjes. Al krijgen die een meer prominente plaats op de schappen. Wij zullen de evolutie een handje helpen. Wij zullen de grenzen van het menselijke ras verleggen. De atleet, de eenvoudige ziel die dacht alles op eigen kracht te kunnen, zal panterachtig de dageraad van de nieuwe mens aankondigen. Stadions blijven onontbeerlijk. De nieuwe mens behoeft een podium om op te verschijnen. De tribunes worden bevolkt door genetisch gemanipuleerde toeschouwers die verveeld aan hun genetisch gemanipuleerde pikken zitten te trekken.

    • Peter Winnen