Recordbedrag voor fotocollectie

De tweedaagse veiling van de fotocollectie van het Franse verzamelaarsechtpaar André en Marie-Thérèse Jammes, die vorige week donderdag en vrijdag door Sotheby's werd georganiseerd in Parijs, heeft een recordbedrag van ruim 11,8 miljoen euro opgebracht. Dat heeft het veilinghuis gisteren bekend gemaakt.

Op de veiling, met 600 foto's en boeken de grootste die ooit uit een particuliere fotocollectie is gehouden, werd vooral vroeg 19de-eeuwse fotografie aangeboden, gemaakt door onder meer Felix Nadar, Edouard Baldus, Chales Marville en Gustave le Gray.

De veiling werd gedomineerd door Amerikaanse handelaren en verzamelaars. Door gebruik te maken van hun `prioriteitsrecht' konden Franse musea evenwel belangrijke werken verwerven. Daarbij wordt, nadat de prijs tijdens de reguliere veiling is vastgesteld, het werk door de staat opgeëist om toegevoegd te kunnen worden aan het nationale museumbezit. Negentien veilingnummers bleven zo in Frankrijk, waaronder de vermoedelijk oudste foto ter wereld (een reproductie van een 17de-eeuwse prent van een paard en zijn begeleider, in 1825 gemaakt door Nicephore Niépce) die met de bijbehorende correspondentie voor 500.750 euro werd gekocht door de Franse Nationale Bibliotheek.