Recordafschrijving voor AOL

Het Amerikaanse mediaconcern AOL Time Warner gaat een recordbedrag van 54 miljard dollar aan overnamepremie afschrijven. Daarmee overtreft het JDS Uniphase, een bedrijf gespecialiseerd in optische componenten voor glasvezelverbindingen, dat enkele maanden eerder 50,1 miljard dollar afschreef en het record in handen had. De torenhoge afschrijving vloeit voort uit de waardedaling van Time Warner sinds internetbedrijf AOL het mediabedrijf in januari vorig jaar overnam. Destijds betaalde AOL 124 miljard dollar, overigens niet in contanten maar in aandelen, voor Time Warner. Het was het eerste grote huwelijk tussen een bedrijf uit de `oude' en de `nieuwe' media.

De afschrijving komt niet onverwacht. Eerder liet AOL Time Warner al weten een bedrag af te schrijven tussen de 40 en 60 miljard dollar. De afschrijving is het gevolg van nieuwe boekhoudregels.

De koers van AOL Time Warner staat al enige tijd onder druk. Twee keer werd de winstverwachting neerwaarts bijgesteld wegens dalende advertentie-inkomsten en tegenvallende internetbestedingen door consumenten.

The New York Times bericht vandaag dat John Malone, via zijn bedrijf Liberty Media indirect aandeelhouder in het in Nederland genoteerde UPC, zijn belang van 4 procent in AOL Time Warner wil vergroten. Marktvorsers vermoeden dat Malone een zetel wil bemachtigen in de raad van bestuur van AOL Time Warner. Hij heeft daarvoor een groter belang nodig.