Première Donna Tartt in Nederland

De nieuwe roman van Donna Tartt, De kleine vriend (The Little Friend), verschijnt in Nederland op 15 september, een maand eerder dan in de rest van de wereld. Volgens Tartts uitgever, De Bezige Bij, is dat bij wijze van dank voor het enorme Nederlandse succes van Tartts debuutroman De verborgen geschiedenis (700 duizend verkochte exemplaren in tien jaar).

Het gebeurt steeds vaker dat Nederlandse lezers de primeur hebben van in het Engels geschreven boeken. Onlangs verscheen de Nederlandse vertaling van J.M.Coetzees autobiografische roman Youth (bij uitgeverij Cossee), twee maanden voordat het boek in Engeland en Zuid-Afrika uitkomt. De Nederlandse vertalingen van de laatste twee boeken van John Irving kwamen een maand eerder dan de originelen uit. En vorig jaar was Salman Rushdies Woede, het boekenweekgeschenk in maart 2001, zelfs een half jaar eerder in het Nederlands te lezen.