`Politie pakt criminaliteit in haven niet aan'

In het westelijk havengebied van Amsterdam dreigen dezelfde oncontroleerbare toestanden als op Schiphol. Justitie en politie beschikken er over te weinig personeel om criminaliteit aan te pakken.

Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Bos (Financiën) gisteren aan de Tweede Kamer zond. Net als op de luchthaven Schiphol signaleert de douane in de Amsterdamse haven strafbare feiten, maar gebeurt er vervolgens niets als zij daar bij andere opsporingsautoriteiten melding van maakt. Bos schrijft: ,,Ik wil niet uitsluiten dat gevallen zich hebben voorgedaan waarbij het niet mogelijk was een zaak, waarbij de douane geen enkele taak heeft, over te dragen aan een andere dienst.'' Een douane-woordvoerder zegt dat die zinsnede gebaseerd is op ,,persoonlijke ervaringen van douaniers.''

Uit de brief blijkt verder dat de douane kampt met leegloop van net opgeleid eigen personeel. Vooral douaniers op de luchthaven Schiphol worden snel weer `weggekocht' door commerciële organisaties. De douanewoordvoerder: ,,Vooral commerciële beveiligingsbedrijven en kofferafhandelaars kopen veel mensen weg. Het is een probleem dat alle geüniformeerde diensten op Schiphol hebben.''

Enkele weken geleden bleek al dat het havengebied een broedplaats is voor criminele activiteiten als smokkel, milieuovertredingen, prostitutie, drugshandel en gewelddadigheden, waarop de overheid nauwelijks grip heeft. Dit stond in het conceptrapport De criminele risicokaart van het Westelijk Havengebied van het hoofdstedelijke `Van Traa-team', een bureau van de gemeente dat zich bezighoudt met de bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit.

Gemeente, politie, justitie en de douane hebben volgens het rapport nauwelijks inzicht in goederenstromen en eigendomsverhoudingen en hetzelfde geldt voor het vergunningenbeleid en de handhaving ervan. Handhavingsinstanties werken langs elkaar heen en weten nauwelijks hoeveel personen nodig zijn voor controle.

Omdat bekend is dat er in het havengebied ,,criminele activiteiten'' plaatsvinden, is het douane-toezicht geïntensiveerd. Het betreft echter vooral criminele activiteiten die niets met de taken van de douane van doen hebben. ,,Amsterdam wil graag dat de haven een containeroverslag is, maar er speelt zich daar veel meer af. De grond is ooit voor een prikkie verkocht aan allerhande ondernemingen waarvan je je moet afvragen of ze wel echt ondernemingen zijn'', aldus een ingewijde.

Het landelijk parket zegt in een reactie niet op de hoogte gesteld te zijn en dus geen inzicht te hebben in de situatie.