Omelet met bacalao kruimels

Gezouten en licht gedroogde kabeljauw is tegenwoordig goed verkrijgbaar sedert Marokkaanse, Surinaamse en Turkse winkels pakjes bacalao verkopen. Alleen betreft deze bacalao geen kabeljauw maar leng, een vis met een minder uitgesproken smaak. Voor de echte bacalao kan men terecht bij Spaanse of Portugese winkels; in de hoofdstad zijn dat met name Casa Molero en La Tienda. Bij de eerste zijn zelfs blokjes schoongemaakte bacalao (zonder graten) verkrijgbaar, zogenoemde Bacalao Migas. Ze hoeven slechts 3 uur te ontzouten in ruim water en zijn dan klaar voor gebruik. Wie geen Spaans of Portugees winkeltje bij de hand heeft weekt een pakje van 600 gram bacalao 24 uur in ruim water (2 maal verversen), snijd 100 gram visvlees van de graat af en vervolgens in grote dobbelstenen. Bewaar het restant van de geweekte vis in de ijskast voor een ander gerecht (recept volgt). Met de bacalao `kruimels' kan een heerlijke Spaanse omelet worden gemaakt.

Bereiding: Verhit in een bakpan (doorsnede 20-22 cm) 2 1/2 eetlepel olijfolie en bak daarin op laag vuur onder regelmatig roeren ui en stukjes klipvis gedurende 12-15 minuten, of tot de vis gaar is. Schep vis en ui met een schuimspaan over op een bord en prak het mengsel iets fijner. Klop de eieren samen met 1 eetlepel water los, voeg de peterselie en cayennepeper en zout naar wens toe en tot slot het vismengsel. Verhit de resterende olie samen met de achtergebleven olie in de bakpan en giet het eiermengsel in de pan. Laat de omelet op een zeer laag vuur onaangeroerd gaar worden in circa 10-12 minuten. Leg de laatste 2 minuten een deksel op de pan zodat ook het bovenste eierstruif stolt. Laat de omelet op een bord glijden, leg er een tweede bord op, draai beide tezamen om en laat de omelet weer in de pan glijden. Bak de andere kant van de omelet nog 2 minuten en laat hem afkoelen (kamertemperatuur) alvorens te serveren. Eet er een groene salade bij en wat stokbrood.

    • Florine Boucher