Nieuwe heffingen staaloorlog EU-VS

De Europese Unie gaat extra importheffingen leggen – tot maximaal 26 procent – op staalproducten om te voorkomen dat derde landen hun voor de Verenigde Staten bestemde export naar de EU gaan verleggen door het Amerikaanse besluit hun staalmarkt met heffingen af te schermen.

De Europese Commissie verwacht dat de verordening begin april van kracht kan worden. Het gaat volgens een officiele bekendmaking om vijftien staalproducten waarvoor voorlopig voor een periode van 200 dagen extra heffingen zullen gelden. Dat zijn er minder dan het aantal staalproducten waarop de VS sinds deze maand heffingen tot 30 procent legt. Volgens een Commissie-woordvoerder komen er voor zes producten, waarvoor de Europese staalindustrie bescherming vroeg, voorlopig geen heffingen. Reden is dat bij deze producten nog geen importstijging uit derde landen merkbaar was.

Van zo'n importstijging moet sprake zijn om de maatregelen voor de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te kunnen rechtvaardigen. De WTO staat zogenoemde `voorzorgsmaatregelen' toe bij plotselinge importstijgingen in specifieke sectoren. De Europese Commissie bekijkt nog of in een later stadium heffingen voor de zes producten alsnog nodig zijn. De Commissie onderstreept dat het huidige niveau van staalimport in de EU van ruim 27 miljoen ton op peil zal blijven.

De EU ontziet bij de maatregel ontwikkelingslanden, voorzover de import van een bepaald staalproduct onder de 3 procent van de totale EU-import van dat product blijft. Een dergelijke discriminatie is volgens de WTO toegestaan.

De EU-maatregelen hebben betrekking op de import op 5,7 miljoen ton staal. De heffingen zullen onder meer gelden voor enkele heet gewalste staalproducten, koud gewalste staalplaten en roestvrij staaldraad.

De Amerikaanse regering heeft intussen laten doorschemeren de EU-maatregelen bij de WTO aan te klagen. De EU heeft intussen een lijst opgesteld van Amerikaanse importproducten waarop heffingen kunnen worden gelegd.