Luisteren naar band van vlucht 93

Familieleden van de omgekomen passagiers en bemanningsleden van het gekaapte toestel dat tijdens de aanslagen op 11 september in Pennsylvania neerstortte, mogen de band waarop de cockpitgesprekken staan eenmalig afluisteren.

Het ongebruikelijke besluit van de Amerikaanse federale recherche (FBI) heeft de persoonlijke goedkeuring van FBI-directeur Robert Mueller. Nabestaanden hebben het verzoek tot het beluisteren van de opnamen gedaan nadat is gebleken dat enkele passagiers van vlucht 93 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines met de kreet ,,let's roll'' [we gaan] een poging ondernamen de kapers te overmeesteren.

De Amerikaanse minister van Justitie, John Ashcroft, noemde de passagiers van vlucht 93 helden ,,die zich hebben opgeofferd in de velden van Pennsylvania opdat terroristen niet in staat waren Washington opnieuw te raken op 11 september.'' Op die dag boorden zich drie gekaapte passagierstoestellen in de gebouwen van het World Trade Center in New York en het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington. De FBI gaat ervan uit dat de gekaapte vlucht 93 afkoerste op het Witte Huis, de residentie van de Amerikaanse president.

Direct na de aanslagen in New York werd al bekend dat verschillende passagiers van vlucht 93 met behulp van hun mobiele telefoons contact hadden gehad met vrienden of familieleden op de grond. Daardoor waren sommigen op de hoogte van de ramp die inmiddels al in New York had plaatsgehad en trokken zij hun conclusies over de bedoelingen van de kapers in hun eigen toestel.

,,Het zal afschuwelijk zijn om naar [de band] te luisteren'', zegt Patrick Welsh, echtgenoot van een omgekomen stewardess. ,,Maar je bent op zoek naar een waarheid, je probeert iets meer informatie te krijgen.''