Leefbaren, CDA en VVD gaan samen

Rotterdam krijgt mogelijk een college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD. Dat adviseert de eind vorige week aangestelde informateur, M. van Schendelen, aan burgemeester Opstelten.

Een college met zowel Leefbaar Rotterdam als PvdA blijkt uitgesloten. Van Schendelen sprak vanmorgen van een ,,onoverbrugbare politieke kloof'' tussen Leefbaar Rotterdam en PvdA.

Een college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD zou steunen op een meerderheid van 25 van de 45 raadsleden. Volgens Van Schendelen is dit college ook ,,de wens van een meerderheid'' van alle door hem geconsulteerde fracties.

Van Schendelen werd informateur nadat vorige week maandag de collegevorming was vastgelopen. Lijsttrekker Pim Fortuyn van Leefbaar Rotterdam wilde een college zonder PvdA maar mét CDA en VVD. Het CDA wilde een college mét PvdA maar zonder VVD.

CDA-lijsttrekker Sjaak van der Tak zei vanmorgen te betreuren dat Leefbaar Rotterdam en PvdA de afgelopen dagen niet nader tot elkaar waren gekomen. Van der Tak: ,,Wij hebben zelf ook nog pogingen gedaan de partijen bij elkaar te brengen. Maar het ging niet.'' Pas toen dit college ,,echt uitgesloten' bleek, legde de partij zich neer bij het alternatief, aldus Van der Tak.

Leefbaar Rotterdam en PvdA hebben elkaar de afgelopen maanden bij herhaling verketterd. Nog voor de verkiezingen betichtten PvdA-lijsttrekker Els Kuijper en PvdA-wethouder Hans Kombrink Pim Fortuyn van stemmingmakerij. Na de verkiezingen sloot de partij samenwerking niet langer geheel uit. Fortuyn op zijn beurt heeft steeds gezegd dat samenwerken ,,kiezersbedrog'' zou zijn. Ook wilde hij ,,breken met de PvdAbestuurscultuur'' in Rotterdam.

Fortuyn was zelf niet één keer aanwezig bij de informatiebesprekingen, aldus Van Schendelen. ,,Hem heb ik vijftien jaar geleden voor het laatst gezien in de gangen van de universiteit. De informateur noemde het ,,verstandig'' dat Fortuyn zich had laten vervangen door tweede man Ronald Sørensen.

Leefbaar Rotterdam werd bij de verkiezingen van 6 maart met 16 zetels de grootste partij in de stad. De PvdA (11 zetels) werd tweede, CDA (vijf) en VVD (vier) respectievelijk derde en vierde.

Na de informatiefase volgen nu programmatische onderhandelingen. Van Schendelen zal daarbij waarschijnlijk optreden als begeleider. In het collegeprogramma dat de drie partijen voor ogen hebben, komen extra accenten op veiligheid, variatie in het woningaanbod, onderwijs en jeugd, de economische ontwikkeling van de stad en kennis van taal en cultuur bij allochtonen. Oneens zijn de partijen het nog over de ruimtelijke ordening en de haven. Leefbaar Rotterdam heeft tot nu toe steeds gezegd de nieuwbouwplannen voor het CS ,,onzin'' te vinden.