Komt dat zien, zelfmoord op tv

Televisiebedrijven uit onder meer Japan, de Verenigde Staten en Australië onderhandelen met een 70-jarige Australische vrouw over de uitzendrechten van haar dood. Nancy Crick, die lijdt aan darmkanker, wil rond 10 april een einde aan haar leven maken.

Crick wil haar zelfmoord op televisie laten vertonen, om te laten zien hoe mensonwaardig het is dat de regering van de deelstaat Queensland haar niet toestaat euthanasie te laten plegen. De vrouw is al enkele jaren ernstig ziek. Op internet houdt ze een dagboek bij, waarin ze over haar fysieke aftakeling vertelt (nancycrick.com). Naar eigen zeggen heeft ze inmiddels haar tanden verloren, weegt ze nog slechts 27 kilo en moet ze voortdurend overgeven. ,,Ik heb mezelf beloofd niet nog een winter zo te willen lijden. Het is mijn leven, mijn keuze'', aldus Crick. Euthanasie is in Queensland illegaal, zelfmoord echter niet.

Cricks dood zal worden bijgewoond door twintig getuigen, waaronder een televisieploeg en de Australische arts Phillip Nitschke. Hij hielp in 1996 vier terminale patiënten zichzelf te doden in de deelstaat Northern Territory, waar euthanasie toen enige maanden legaal was.

Medestanders verspreiden op dit moment tientallen voordeursleutels van Crick, in de hoop dat dit opsporing van de aanwezigen achteraf bemoeilijkt. Aanwezigheid bij zelfdoding is strafbaar in Queensland.

Mocht Crick tot een overeenkomst komen met een televisiemaatschappij, zal dat niet de eerste keer zijn dat iemands dood wordt gefilmd. In 1994 werd in Nederland door de IKON de documentaire Dood op Verzoek uitgezonden. Daarin werden een arts en een patiënt met een spierziekte maandenlang gevolgd. Het slot toont hoe op de patiënt euthanasie wordt toegepast.