KLM vliegt minder op Rusland

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM moet van de Russische autoriteiten het aantal vluchten op Sint Petersburg meer dan halveren. Dit heeft KLM vanmorgen desgevraagd gemeld. De beperking van het aantal vluchten van zeven tot drie per week gaat maandag in voor een onbepaalde tijd.

Rusland beperkt het aantal burgervluchten dat Europese luchtvaartmaatschappijen mogen uitvoeren op Russische steden. Dit is een antwoord van de Russische autoriteiten op de verscherpte wetgeving in de Europese Unie (EU), waarmee Europese vliegvelden luidruchtige Russische vliegtuigen gaan weren. KLM zegt dat Moskou eist dat er ,,bevredigende oplossingen'' komen.

De Russische actie zou het begin kunnen zijn van een luchtvaartoorlog tussen Rusland en de EU. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS en het Finse Finnair kregen eerder van de Russische autoriteit te horen dat zij minder vluchten op Rusland mogen uitvoeren.

Aanstaande maandag treedt een Europese richtijn omtrent geluidsproductie van vliegtuigmotoren in werking, die de Russische luchtvaartindustrie hard zal treffen. Het merendeel van de 1.600 vliegtuigen tellende Russische passagiersvloot bestaat uit verouderde toestelen. De Toepolevs en Iljoesjins – van Russische makelij – stammen nog uit de tijd dat geluidshinder geen rol speelde.

    • Gijs den Brinker