`Kirch bereid zich uit zijn imperium terug te trekken'

De Duitse mediaondernemer Leo Kirch zou bereid zijn zich gedeeltelijk uit zijn imperium terug te trekken om plaats te maken voor buitenlandse investeerders. Dat melden Duitse media op basis van gesprekken met betrokken bankiers.

Nog deze week willen de schuldeisende banken de contouren van een reddingsplan voor het noodlijdende conglomeraat presenteren. De 75-jarige tycoon zou zijn meerderheidsbelang in KirchMedia, het kernbedrijf van de KirchGruppe, willen overdragen aan een aantal banken en buitenlandse mediagiganten als de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en de Australische magnaat Rupert Murdoch. Kirch zou een minderheidsbelang in KirchMedia behouden.

Kirch is grootaandeelhouder in een complex bedrijvennetwerk dat belangen heeft in commerciële televisie en waartoe ook een omvangrijke bibliotheek filmrechten behoort. Daarnaast heeft Kirch belangen in de commerciële exploitatie van de Formule 1 en bezit hij uitzendrechten op voetbalwedstrijden van de Duitse Bundesliga en de WK voetbal in 2002 en 2006.

Kirch had jaren de gewoonte om zijn expansiedrift met geleend geld of de verkoop van minderheidsdeelnemingen te financieren. In, tot nu toe vergeefse, pogingen om zijn zender voor abonnee-tv, Premiere, tot een succes te maken heeft Kirch vorig jaar met de aanschaf van uitzendrechten zijn hand overspeeld. Alleen al bij diverse banken heeft de kleurrijke ondernemer 6,5 miljard euro schuld, daarnaast heeft hij nog eens verplichtingen van ettelijke miljarden bij andere mediaondernemingen.

Kirch is al weken in gesprek met een consortium van vier banken: de Bayerische Landesbank, de DZ Bank, de Commerzbank en de HypoVereinsbank, die tot de grotere schuldeisers behoren. De banken zouden Kirch dit weekeinde voor de keuze hebben gesteld: de macht opgeven of faillissement aanvragen. Volgende week moet Kirch aan een aantal betalingsverplichtingen voldoen die hij op dit moment niet zou kunnen nakomen.

Het reddingsplan dat nu ter tafel ligt voorziet erin dat geldschieters een belang van minimaal zestig procent nemen in KirchMedia, de dochter waartoe onder andere de filmrechten, een filmproductiemaatschappij en belangen in zeven tv-zenders behoren. Op die manier moet het bedrijf een financiële injectie van tussen 800 miljoen en 1 miljard euro krijgen.

Tot de nieuwe geldschieters zouden behalve de banken ook bestaande aandeelhouders als Murdoch, Berlusconi, Lehman Brothers en Kingdom Holdings behoren. Onduidelijk is nog hoe groot de belangen zijn die de buitenlandse investeerders willen nemen. Woordvoerders van Murdoch en Berlusconi lieten gisteren weten voorstellen van de banken te bestuderen. Berlusconi en Murdoch hebben een belang van 2,48 procent in KirchMedia. Daarnaast heeft Murdoch via BSkyB Germany een belang van 22,03 procent in de Kirch-dochter Kirch Pay-TV.

    • Michel Kerres