`Jachtenbouwer plat'

De werknemers van scheepswerf Oceanco in Alblasserdam gaan staken staken of bezetten het bedrijf als zij niet alsnog hun salaris krijgen uitbetaald.

Vakbond FNV Bondgenoten heeft vandaag geëist dat de directie uiterlijk woensdag 10.00 uur met het geld over de brug komt. Ook moet er sociaal plan komen.

De scheepswerf voor grote luxe jachten verkeert volgens de FNV-bond in financiële problemen. Het bedrijf wil 91 van de 119 werknemers ontslaan. ,,De directie had gezegd het salaris alleen te betalen als de werknemers akkoord gingen met ontslag. Dat kan echt niet. Pure chantage'', aldus bestuurder W. Dijkhuizen van FNV Bondgenoten.

,,De mensen hebben al gewerkt voor dat geld. Sommigen hebben nu krediet moeten opnemen om hun vaste lasten te kunnen betalen'', licht de bestuurder toe.

Dijkhuizen zegt zich te verbazen over de problemen bij Oceano. De vraag naar luxe jachten is volgens hem erg groot. ,,Nederlandse werven gelden als de Rolls Royce onder de jachtenbouwers. Als je een jacht wil bestellen, ben je niet voor 2005 aan de beurt. Alleen bij Oceanco is het stil.''