Geen Leefbaar Oss voor Oss

Leden van de PvdA en VVD afdeling Oss hebben vorige week de naam Leefbaar Oss bij de Kamer van Koophandel gedeponeerd. Dit om oprichting van een partij onder die naam te voorkomen.

,,Wij willen de zuiverheid in de politiek bewaken'', aldus VVD-er J. van Orsouw, die staat ingeschreven als secretaris van Leefbaar Oss. ,,Alles wat leefbaar is, haalt zetels in Nederland, ongeacht het inhoudelijke programma. Om te verhinderen dat iemand gaat profiteren van die hype, hebben we zelf de naam gedeponeerd'', aldus Van Orsouw. Aan het eind van dit jaar zijn er lokale verkiezingen in Oss en omstreken vanwege diverse herindelingen. Van paternalistisch gedrag jegens de kiezer wil Van Orsouw niets weten: ,,Paternalistisch? Integendeel! Wij voegen juist iets toe aan de politiek'', aldus Van Orsouw die suggereert wellicht zelf nog iets met de naam te gaan doen.

In Roermond lijkt van een soortgelijke situatie sprake. Daar deponeerden de voorzitter van de VVD met twee partijgenoten de naam Leefbaar Roermond bij de Kamer van Koophandel. De penningmeester van de partij wil geen commentaar geven.

A. Boer van de Politieke Vereniging Leefbaar Purmerend 2001 noemt de initiatieven `onfatsoenlijk'. ,,Mensen die overgaan tot zo'n maatregelen zijn gewoon bang dat het fout gaat bij hun eigen partij. Ze zouden een flinke boete moeten krijgen''.

Oss en Roermond hebben overigens niet de primeur. In 1999 deponeerde fractievoorzitter Manuel Kneepkens van de Stadspartij in Rotterdam de naam `Leefbaar Rotterdam'. ,,Anders is de kans reëel dat een of ander Rotterdams partijtje gaat profiteren van de leefbaarheidsrage'', zei hij toen.

Later, januari vorig jaar, zocht Kneepkens aansluiting bij Leefbaar Nederland en doopte hij zijn partij om tot Stadspartij Leefbaar Rotterdam. Hij brak echter radicaal met de naam `Leefbaar' toen `Polder-Mussolini' Pim Fortuyn tot lijsttrekker werd gekozen. Hij nam het initiatief tot `Duurzaam Nederland', een linkse tegenhanger en trok zijn rechten op de merknaam `Leefbaar Rotterdam' bij de Kamer van Koophandel in. LN-sympathisant Sörensen claimde een dag later de naam en benaderde Fortuyn als lijsttrekker.