Fortuyn en M. Vasalis regeren in Boekenweek

De puinhopen van acht jaar Paars van de politicus Pim Fortuyn, De oude kustlijn van de in 1998 overleden dichter M. Vasalis en het boekenweekessay Monogaam van Marek van der Jagt zijn de best verkochte titels van de afgelopen Boekenweek. Het boekenweekthema `liefde' leverde volgens H. Kraima, directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, ,,geen grote boeken'' op, maar niettemin wordt de omzet in de boekhandel 4 tot 5 procent hoger geschat dan tijdens de Boekenweek 2001, die aan migrantenliteratuur was gewijd.

,,Van alledrie de titels zijn tienduizenden exemplaren verkocht,'' zegt Kraima, die toevoegt dat Fortuyns beginselprogramma hogere verkoopcijfers had kunnen halen als het niet herhaaldelijk uitverkocht was geraakt. Een ander goed verkocht boek was het bundeltje liefdesgedichten dat de bezoekers van de website komliefste.com zelf samen konden stellen en laten drukken via de CPNB. Maar Kraima gelooft niet dat de 7313 bestelde exemplaren oneerlijke concurrentie waren voor andere bloemlezingen van liefdespoëzie: ,,Via komliefste.com kon je geen boekenweekgeschenk krijgen.''

Het geschenk van Anna Enquist, de door de kritiek neergesabelde novelle De ijsdragers, liep volgens Kraima uitstekend, ook al doordat het op zondag 17 maart gebruikt kon worden als treinkaartje. Overigens haalden meer dan 200.000 lezers bij de openbare bibliotheken de eerste `Boekenweektest' op. De antwoorden van deze door Peter van Straaten geïllustreerde literaire quiz zijn vanaf vandaag te vinden op www.tijdvoorlezen.nl.

Boekhandels geven een verdeeld beeld van de Boekenweek. Het Rotterdamse Donner haalde ongeveer de omzet van vorig jaar, waardoor de verkoop waarschijnlijk geen gelijke tred houdt met de inflatie. ,,Bij de meeste winkels hoor je dat de week slecht is begonnen, maar goed is geëindigd'', zegt F. Reijgwart. De Hengelose boekhandel Broekhuis (`enkele procenten' in de min) wijt het voorzichtige koopgedrag mede aan de introductie van de euro, waardoor mensen hun `prijsankers' verloren zouden hebben. De Haagse boekwinkel Paagman zat ruim tien procent boven de omzet van vorig jaar, en verkocht duizend exemplaren van De puinhopen van acht jaar paars.