Europa krijgt .eu

Burgers, niet-gouvernementele organisaties en bedrijven in de Europese Unie kunnen binnenkort voor hun websites en e-mailadressen gebruik maken van `eu' in de domeinnaam. De EU-ministers voor Telecom hebben hierover gisteren een akkoord bereikt.

De nieuwe `eu'-domeinnaam komt naast de al bestaande domeinnamen voor EU-lidstaten zoals `nl' (Nederland) en `uk' (Groot-Brittannie). Eerder had het Europarlement, die medebeslissingsrecht heeft, al ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie. ,,Dit zal een werkelijk Europese identiteit in cyberspace creeren voor internetgebruikers in de EU'', zei Eurocommissaris Erkki Liikanen (Informatiemaatschappij) gisteren.

Over de invoering van een `eu'-domeinnaam is uitvoerig overleg gepleegd met een groot aantal belanghebbenden. De Europese Commissie zal nog een particuliere non-profitorganisatie selecteren die voor het beheer van de domeinnamen verantwoordelijk wordt.