Conglomeraat ABB nog dieper in problemen

De aandelenkoers van het noodlijdende ABB is vanmorgen scherp gedaald nadat kredietbureau Moody's de kredietwaardigheid van het Zwitsers-Zweedse technologieconglomeraat aanzienlijk verlaagde.

Nog afgelopen vrijdag kreeg ABB van een bankenconsortium onder leiding van Credit Suisse First Boston en Citigroup een noodkrediet toegezegd van drie miljard dollar. Daarover waren in december de eerste afspraken gemaakt. Over details moet nog onderhandeld worden. Deze onderhandelingen zouden eind april afgerond zijn. Moody's wachtte daar niet op en verlaagde gisteren de kredietwaardigheid van ABB van A3 naar Baa2.

Deze forse verlaging komt er op neer dat Moody's weinig vertrouwen meer stelt in de voorgenomen schuldsanering van het conglomeraat. De koers van het aandeel ABB tuimelde vanmorgen op de beurs van Zürich met meer dan 7 procent, al herstelde die vervolgens enigszins. Maar in Stockholm zakte de koers verder weg.

ABB maakte over het afgelopen jaar voor het eerst in zijn bestaan verlies. In het vierde kwartaal zelf bijna één miljard (1,5 miljard euro). Belangrijke oorzaak zijn de asbestclaims, een erfenis van het in de jaren zeventig overgenomen Amerikaanse Combustion Engineering. Toen wist men niet dat asbest ernstige longziektes kan veroorzaken, maar dat weerhield later slachtoffers er niet van alsnog schadeclaims bij ABB in te dienen. ABB heeft er inmiddels 940 miljoen dollar voor opzij moeten zetten.

Toch zijn het niet alleen deze claims die ABB parten spelen. Vijf van de zes divisies doen het slecht. De omzet stagneert. En al slaagde ABB er in zijn snel oplopende schulden in het jongste kwartaal aanzienlijk te verminderen, ten opzichte van een jaar geleden is de nettoschuld (nu 4 miljard dollar) ruim twee keer zo hoog. Het noodkrediet van 3 miljard dollar is bedoeld om kortlopende schulden af te lossen. Maar Moody's twijfelt eraan of dat ABB veel zal helpen.