Bolletjesslikkers komen in verzet

Gedetineerde bolletjesslikkers protesteren tegen de leefomstandigheden waaronder ze zijn opgesloten. In Roermond kwamen gisteren 35 drugskoeriers in opstand in het voormalige huis van bewaring.

De gedetineerden weigerden 's middags na het luchten terug te gaan naar hun cellen en verzamelden zich op de binnenplaats. Tegen de avond lukte het het gevangenispersoneel de gedetineerden ,,met enige dwang'' in hun cellen te krijgen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Daarbij is volgens Justitie geen geweld gebruikt. De aanwezige mobiele eenheid kwam niet in actie.

Het regime voor de drugskoeriers is soberder dan het regime in reguliere huizen van bewaring. De bolletjesslikkers zitten met zijn tweeën in een cel, het dagprogramma is beperkt. ,,Het programma voorziet niet in arbeid en ontspanning. Er is wel televisie in de cellen, maar dat is kennelijk niet voldoende'', aldus de woordvoerder.

De detentie van bolletjesslikkers is gebaseerd op een noodwet die een apart gevangenisregime mogelijk maakt. De noodwet voldoet aan alle internationale verdragen, aldus Justitie. De wet is er gekomen nadat eind vorig jaar bekend werd dat Justitie, wegens gebrek aan celruimte, op Schiphol aangehouden drugskoeriers liet lopen. De woordvoerder: ,,We hebben een gebrek aan cellen en aan personeel, dus er is niet zoveel aan de klachten te doen. Een volledig dagprogramma, zoals in het reguliere gevangeniswezen, zit er niet in.''

De Eerste Kamer ging begin deze maand akkoord met de `bolletjeswet' die één jaar van kracht blijft. D66 stemde tegen, net als een aantal PvdA-senatoren. Zij hadden bezwaar tegen de inperking van rechten, zoals groepsdetentie, die geldt onder het nieuwe regime.