Beleggers in RNA akkoord met overname

Met grote tegenzin hebben de aandeelhouders van Rodamco North America (RNA) gisteren ingestemd met de overname van het vastgoedfonds.

De beslissing maakt een eind aan de zeven maanden durende perikelen rond het bedrijf en maakt de weg vrij voor de overname door het Australische Westfield en de Amerikaanse concurrenten Simon en Rouse voor 55 euro per aandeel.

Maar eer de aandeelhouders instemden met de liquidatie van Rodamco spuwden zij hun gal over het bestuur van de belegger in Amerikaanse winkelcentra. ,,De prijs is veel te laag, het is te absurd voor worden'', zo zei een aandeelhouder tijdens de buitengewone vergadering in Rotterdam. De intrinsieke waarde van Rodamco ligt rond de 70 euro. Desondanks besloot 88 procent van de aanwezigen het bod te accepteren.

,,De enige reden om het bod te accepteren is omdat we dan niet langer in zee hoeven met dit bestuur'', zei vastgoedondernemer C. Zadelhoff die vorig jaar nog door Westfield werd voorgedragen als commissaris. ,,Mensen die zulk mismanagement hebben gevoerd zouden op staande voet ontslagen moeten worden, dat scheelt ons meteen een hoop aan gouden parachutes,'' zei Zadelhoff.

De Ondernemingskamer zei vrijdag dat het bestuur van Rodamco wanbeleid had gevoerd toen het vorig jaar een stichting oprichtte en aandelen uitgaf aan de stichting om zich Westfield van het lijf te houden. Westfield had een belang van 24 procent in Rodamco gekocht van pensioenfonds ABP en wilde een eigen strategisch plan doorvoeren. Rodamco gaf aandelen uit waardoor het belang van de Australiërs verwaterde en een maandenlange rechtzaak volgde. Uiteindelijk kwam er een gezamenlijk bod van de Amerikaanse bedrijven Rouse en Simon, waarbij Westfield zich aansloot.

De gouden handdrukken voor het vierkoppige bestuur kregen veel kritiek van de aandeelhouders. De Ondernemingskamer vernietigde vrijdag een vergoedingsregeling, ingesteld in september nadat de strijd met Westfield al was begonnen, en zei dat het bedrijf met een nieuw vergoedingsvoorstel moet komen. Dit houdt in dat de bonus van 5,58 miljoen euro voorlopig niet wordt uitgekeerd, maar de bestuurders krijgen nog steeds drie jaarsalarissen mee en mogen hun opties eerder uitoefenen. Op vragen van P. de Vries, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), of het geld dat zo vrijvalt naar de aandeelhouders gaat kon het bestuur geen antwoord geven; daar komt later nog een voorstel over. De Vries argumenteerde fel, gesteund door andere aandeelhouders, dat er dan nog geen besluit kon worden genomen over de overname, maar dit werd door president-commissaris P. Roef van tafel geveegd.

Volgens chef jurist R. Maatman van het ABP had het bestuur van Rodamco een een ,,rotzooi'' van gemaakt. ,,U heeft niet gehandeld in het belang van de aandeelhouders'', zei Maatman.