Alle sterren voor Van der Meyden

Honderden bekende Nederlanders zwaaiden Henk van der Meyden uit. Als er nu een bom valt, zei die zelf, is er voorlopig geen showbusiness meer.

Honderden bekende Nederlanders van uiteenlopende snit hebben gisteravond in het Circustheater in Scheveningen afscheid genomen van de man die als geen ander hun reilen en zeilen dagelijks beschreef: Henk van der Meyden. Vrijwel iedereen die geregeld figureert op zijn pagina in De Telegraaf, was aanwezig, van Bram en Neelie Peper tot Sylvia Kristel, van Joop van den Ende en John de Mol tot Mies Bouwman, kolonel Bosshardt van het Leger des Heils en de zanger Gerard Joling in een kostuum waarop aan hem gewijde Privé-pagina's waren afgebeeld. Herman Krebbers brak voor één keer met zijn voornemen om nooit meer in het openbaar viool te spelen, en André van Duin en Willeke Alberti zongen een aangepaste versie van Telkens weer.

Zelf zei Van der Meyden, rondkijkend in het volle Circustheater, dat er maar beter geen bom op kon vallen: dan zou er voorlopig in Nederland geen sprake van showbusiness meer zijn.

Van der Meyden is 64 en staat zodoende als redacteur van De Telegraaf, waar hij sinds 1958 in dienst was, voor zijn pensioen. Hij gaat wel verder met zijn theaterbureau Stardust, waarvan hij de publiciteit op zijn eigen pagina's kon verzorgen. ,,De jacht op de primeur beheerste mijn leven'', zei hij in zijn dankwoord. Henny Huisman maakte een filmpje waarin hij in Van der Meyden-vermomming op diens favoriete Adler-schrijfmachine, model Gabrielle, zat te beuken. Karin Bloemen bezong het in een jurk waarop de Gabrielle stond afgedrukt: ,,Hij sloeg en gebruikte me iedere dag weer.''

Paul van Vliet vertelde hoe Van der Meyden en hij in 1954 samen begonnen als leerling-journalist bij de toenmalige Nieuwe Haagsche Courant. Een van Van der Meydens eerste primeurs betrof de herdenking van de geallieerde voedseldroppings in Den Haag, tien jaar na dato. Het verslag was al een halve dag tevoren geschreven, zodat het snel daarna in de krant kon staan. Jammer alleen, zei Van Vliet, dat het evenement intussen door de weersomstandigheden was uitgesteld.

Johan Olde Kalter, hoofdredacteur van De Telegraaf, onthulde een door Ans Markus geschilderd portret van ,,de grondlegger van de privé-journalistiek in Nederland'' dat voortaan in de hal van het krantengebouw komt te hangen.