Advocaat boos over afmelding

Bondscoach Dick Advocaat is uiterst ontstemd over de afmelding van de Feyenoorders Pierre van Hooijdonk en Paul Bosvelt voor het Nederlands elftal, dat morgen in de Kuip oefent tegen Spanje.

Beide spelers achten het niet verstandig zich beschikbaar te stellen met het oog op het drukke programma van hun club. Edgar Davids, Kevin Hofland en Wilfred Bouma hebben gisteren ook bedankt, maar wegens blessures. Patrick Paauwe (Feyenoord), André Ooijer (PSV) werden als vervangers opgeroepen. Eerder op de dag had de bondscoach al een beroep gedaan op Denny Landzaat (Willem II).

Advocaat is vooral boos op Paul Bosvelt. De aanvoerder van Feyenoord liet via technisch directeur Rob Baan weten dat hij de belangen van zijn werkgever boven die van Oranje stelt. Pierre van Hooijdonk vertelde het de bondscoach zelf. Met het oog op de drukke wedstrijdkalender van Feyenoord achtte hij het niet verstandig de plaats in te nemen van de geblesseerde aanvaller Ruud van Nistelrooy.

,,Echt onbegrijpelijk'', mopperde Dick Advocaat gisteren na afloop van een korte training op het strand van Noordwijk. ,,Natuurlijk respecteer ik de belangen van de clubs. Ik heb juist aan ze gedacht en bewust geen interland in april gepland. En dan krijg je dit. Hier ben ik helemaal niet blij mee. Niet alleen Feyenoord heeft een drukke maand voor de boeg. De andere jongens krijgen ook veel wedstrijden voor de kiezen. En zij zijn er toch ook?''

PSV'er Wilfred Bouma liet zich gisteren niet zien in het mondaine Noordwijkse hotel Huis ter Duin. Davids en Hofland arriveerden wel om zich te laten onderzoeken. De medische staf van het Nederlands elftal stuurde het duo echter al snel naar huis. ,,Ze konden echt niet spelen'', aldus Advocaat. ,,Hoe graag ze ook wilden. Dan hoor je mij niet klagen. Dat is overmacht.''

De vervangers Patrick Paauwe en Denny Landzaat meldden zich op tijd voor de eerste training. André Ooijer kreeg pas om half vier een telefoontje en moest de lichte test op het Noordwijkse strand aan zich voorbij laten gaan. Zo kwam het dat Oranje voor het oog van tientallen schoolkinderen en toeristen slechts met zestien internationals en de bondscoaches Advocaat en Van Hanegem een ontspannen training afwerkte.

De oefening bestond uit een strandwandeling van een half uur en een positiespelletje van een kwartier. Verdediger Arthur Numan haakte voortijdig af met een blessure aan een scheenbeen.