ABN Amro schrapt 550 banen in VS

ABN Amro stopt in de Verenigde Staten met de handel in binnenlandse aandelen en de advisering van Amerikaanse bedrijven bij fusies en overnames. De ingreep gaat 550 banen kosten.

Het concern zet daarmee een punt achter zijn ambitie om in de VS als zakenbank mee te doen met grote Amerikaanse concurrenten als Goldman Sachs en Merrill Lynch. Op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden beleggers gisteren en vanmorgen lauw op het nieuws. ABN Amro stond rond het middaguur op een marginaal verlies van 0,13 procent.

Voor de reorganisatie heeft Nederlands grootste bank een herstructureringslast genomen van 205 miljoen euro. De onderdelen die worden beëindigd hebben gezamenlijk een omzet van zo'n 100 miljoen euro. Dat heeft ABN Amro gisteren bekendgemaakt.

,,Op de aandelenmarkten in de VS staan de marges onder druk. Onze positie is zwak en verliesgevend in een zwaar concurrerende markt'', zei bestuurder Sergio Lires Rial gisteren in een toelichting op de aankondiging. Rial is binnen de raad van bestuur verantwoordelijk voor de divisie Wholesale Clients, waarvan de activiteiten onderdeel zijn. Hij verwacht dat de aandelenpoot van de bank pas volgend jaar weer een behoorlijk winstherstel laat zien.

Bij de Amerikaanse tak van Wholesale Clients blijven na sluiting van de twee onderdelen circa 2500 mensen werkzaam.

ABN Amro benadrukte gisteren dat de Wholesale Clients-divisie in de VS aanwezig blijft om zijn grote internationale klanten te blijven bedienen. ABN Amro is absoluut niet van plan de VS te verlaten, zo liet financieel-bestuurder Tom de Zwaan weten. Ook blijft de bank Amerikaanse cliënten bedienen die aandelen buiten de VS willen kopen. ABN Amro zal de vrijkomende middelen gebruiken om zijn posities in Europa en Azië te versterken.

De afgelopen weken deden al hardnekkige geruchten de ronde over de aanstaande sanering. Handelaren van de New Yorkse-vestiging zouden in reactie hierop zelfs hebben gestaakt. Maar deze geluiden zijn steeds ontkend door de bank. In januari vorig jaar nam ABN Amro nog voor 275 miljoen dollar activiteiten over van ING Barings in New York. Deze onderdelen vallen buiten de herstructurering, aldus de bank.

ABN Amro verwacht in de eerste zes maanden van het lopende boekjaar voor het gehele concern op een lager resultaat uit te komen dan in dezelfde periode vorig jaar. De bank rekent voor heel 2002 op dezelfde inkomsten als in 2001, zo liet ABN Amro in februari weten.