ABN Amro neemt verlies in Amerika

ABN Amro heeft op de grootste markt voor investmentbanking, de VS, nooit echt voet aan de grond gekregen. De bank gooide gisteren de handdoek in de ring.

Op Wall Street stond het al weken vast. Maar gisteren maakte ABN Amro het zelf officieel bekend. De bank stopt in de VS met de handel in Amerikaanse aandelen, en laat er de advisering bij fusies en overnames over aan de grote Amerikaanse zakenbanken.

Het lucratieve advieswerk levert op dit moment te weinig op. De stemming op aandelenmarkten blijft te wispelturig. Amerikaanse institutionele beleggers laten zich liever adviseren over de thuismarkt door hun landgenoten dan door buitenlandse financiële instellingen. Er gaan te weinig bedrijven naar de beurs. De overnameactiviteiten staan op een laag pitje. Maar vooral is de concurrentie met financiële krachtpatsers als Goldman Sachs en Morgan Stanley moordend.

Ruim een jaar geleden was ING ook al tot die waarneming gekomen. De Europese thuismarkt, daar viel meer te halen voor ING als zakenbank. ING is nog wel in New York aanwezig, maar voornamelijk om zijn grote internationale klanten te kunnen bedienen.

ING verkocht een deel van zijn activiteiten aan ABN Amro. Dat was in januari vorig jaar. Toen had ABN Amro nog de ambitie om uit te groeien tot een mondiaal opererende zakenbank. Afgelopen zomer volgde al een aanpassing van die doelstelling. De bank zou minder de nadruk leggen op zakenbankieren, en meer op retailbankieren, activiteiten waarmee momenteel het meest wordt verdiend. De meest winstgevende activiteiten van de bank, zo bleek bij de presentatie van de jaarcijfers over vorig jaar, zijn de consumentenbanken in Brazilië en in de Verenigde Staten.

De aankondiging van gisteren is daarmee in lijn met de beleidswijziging van ABN Amro. Het geld dat door de sanering straks vrijkomt, wil ABN Amro investeren in zijn Europese en Aziatische aandelenactiviteiten. De administratieve verwerking (de backoffice) van koop- en verkooporders gaat de bank in Europa centraliseren.

T. de Zwaan, financieel-bestuurder van de bank, zei gisteren met klem dat ABN Amro geen voornemen heeft om de Verenigde Staten te verlaten. Een begrijpelijke opmerking. ABN Amro is de grootste buitenlandse bank in de VS. In het middenwesten van het land heeft ABN Amro een omvangrijke en winstgevende consumentenbank.

Daarnaast wil de Nederlandse bank ook gewoon zijn grote internationale klanten, die in Amerika zaken willen doen, kunnen blijven adviseren en diensten als transatlantisch betalingsverkeer kunnen blijven aanbieden. Ook blijft de bank vanuit New York gewoon nog de handel in Latijns Amerikaanse obligaties doen.

Volgens ABN Amro worden de vorig jaar overgenomen ING-activiteiten nu niet beëindigd. Daar zaten ook zogeheten prime brokerage-activiteiten, dienstverlening aan instituten en hedge funds (fondsen die speculeren op koersdalingen en stijgingen). De bank wil in de toekomst juist zijn klantenbestand in de VS met hedge funds met vermogens tot 1,5 miljard dollar, uitbreiden, zo zei bestuurder Sergio Rial gisteren. Want Amerikaanse klanten die in Europa willen beleggen, zijn nog steeds welkom op het ABN Amro-filiaal in New York.

    • Philip de Wit