1.500 doden bij aardbeving in Afghanistan

Bij een aardbeving in Noord-Afghanistan zijn afgelopen nacht meer dan 1.500 mensen om het leven gekomen. Volgens Afghaanse regeringswoordvoerders werd de hoofdstad van het Nahrin-district het hardst getroffen. Daar zouden bijna tweeduizend huizen zijn ingestort. Er zou sprake zijn van ten minste 4.000 gewonden en 20.000 mensen die dakloos zijn geworden.

De Verenigde Naties berichtten eerder dat bij de beving, met een kracht van zes op de schaal van Richter, iets meer dan honderd mensen waren omgekomen.

Maar het Afghaanse ministerie van Defensie zegt zeker te zijn van de veel hogere aantallen. Interim-leider Hamid Karzai zou inmiddels spoedoverleg hebben belegd om hulp te mobiliseren.

Het is de tweede keer binnen korte tijd dat Noord-Afghanistan wordt getroffen door een krachtige aardbeving. Begin maart raakten meer dan honderd mensen bedolven onder een modderstroom na een beving in de aangrenzende provincie Samangan.