Zondag koopdag

De juwelier noodt zijn bezoeker achter de toonbank. Hij loopt een trap op en gaat voor naar een opslagkamer. Hij schakelt een computer in en toont beelden gemaakt door een beveiligingscamera op een zondagmiddag. Een drukke overdekte winkelboulevard. Juwelier Johan Pleijte uit het winkelcentrum Mercurius weet niet zeker of zulke beelden mogen worden teruggespoeld als er geen sprake is van een misdrijf, maar hij wil ermee aangeven dat koopzondagen in Assen echt wel een functie hebben en dat het onzin is te beweren dat niemand er op zit te wachten.

Die laatste opvatting wint in Assen aan populariteit, vooral onder winkeliers van het belendende winkelcentrum Forum, eveneens in het hart van de hoofdstad van Drenthe. Die winkeliers besloten onlangs eens een keer niet mee te doen aan een koopzondag. Daar is een aantal goede redenen voor, leggen ze uit.

Meer dan eens is hun gebleken dat niet iedereen in hun winkelcentrum met ruim dertig bedrijven ook daadwerkelijk opengaat. Dat maakt een rommelige indruk, vertelt Peter Erenstein in zijn koffiehuis. Er zijn trouwens ook instellingen die nooit meedoen, zoals postkantoor en bibliotheek. Daar komt bij dat er echt niet zo verschikkelijk veel mensen komen. Het zijn vaak kijkers, en voorzover ze iets kopen, hadden ze dat ook best een dag eerder op zaterdag kunnen doen. Er is dus hooguit sprake van een verschuiving van de omzet.

En dat allemaal terwijl je als kleine zelfstandige wel je personeel de helft tot het dubbele extra moet uitbetalen, zegt opticien Roland Beumer. Als je het in zes dagen niet redt, zegt hij, dan zul je het ook in zeven dagen niet redden. Vergeet ook niet de wissel die het werken op zondag op hun persoonlijke leven trekt. Er zijn winkeliers in Assen die uit principe niet open zijn op zondag, omdat ze dan naar de kerk gaan. Maar de meesten vinden de zondag nodig als rustdag. Ze hebben gezinnen met kinderen. Ze hebben familie die ze willen bezoeken. Ze willen een dag in de tuin werken. En soms moeten ze even afstand nemen van hun bedrijf om er een dag later weer beter tegenaan te kunnen, zegt Peter Erenstein. Op de gewraakte zondag eerder deze maand heeft hij thuis staan oefenen op een nieuw type lunchgerecht, een focacciabroodje met mozzarella en gerookte zalm. Hij heeft als bestuurder van de winkeliersvereniging zijn collega's zover gekregen eens te zeggen: tot hier en niet verder.

Vroom & Dreesmann was niet blij met het besluit van de winkeliersvereniging Forum en denkt zeker minder publiek te hebben getrokken, notabene op een dag die deel uitmaakte van een prijzencircus.

Er zijn niet voor niets afspraken gemaakt, klaagt ook juwelier Pleijte. Het hoeft niet elke keer topdrukte te zijn, zegt hij, om met een koopzondag de binnenstad van Assen voor de gehele regio eens flink te promoten.

    • Arjen Schreuder