Wereldtitel kunstrijden is troostprijs voor Sloetskaja

De Russische Irina Sloetskaja heeft zaterdag in Nagano de wereldtitel kunstrijden veroverd. De winnares van het zilver bij de Olympische Winterspelen in Salt Lake City eindigde voor de Amerikaanse titelverdedigster Michelle Kwan en de Japanse Fumie Suguri. De olympisch kampioene Sarah Hughes ontbrak in Japan.

Een maand na de Spelen kreeg de 23-jarige Sloetskaja alsnog haar troostprijs. De Russin, die nooit eerder tot 's wereld beste was gekroond, schaatste op de muziek van `Tosca' door Pucchini. Ze overtuigde de juryleden met onder meer een hoge drievoudige lutz gevolgd door een drievoudige salsjov.

Zes van de negen juryleden wezen Sloetskaja als winnares aan, de overige drie meenden dat Kwan de beste kür had laten zien. De Amerikaanse kon daarom niet voor de vijfde keer de mondiale titel winnen.

Sloetskaja is pas de tweede Russische wereldkampioen bij de vrouwen, alleen Boetirskaja deed haar dat in 1999 voor. ,,Ik ben blij dat ik eindelijk heb gewonnen'', reageerde Sloetskaja. ,,Ik nam voor de zevende keer deel aan de WK en ik zat een aantal maal dichtbij de titel. De opluchting is best groot nu ik goud heb gewonnen.''

Een maand na het grote kunstrijschandaal bij de Olympische Spelen in Salt Lake City was de jurering ook bij de wereldkampioenschappen in Nagano weer het gesprek van de dag. Deze keer ging het niet om het goud, zoals in Salt Lake het geval was, maar om brons.

Op het onderdeel ijsdans achtte de jury de uitvoeringen van het Israëlische duo Galit Chait en Sergei Sakhnovski beter dan die van Margarita Drobiazko en Povilas Vanagas uit Litouwen. Zij hadden na de originele dans nog derde in het tussenklassement gestaan. Uiteindelijk wonnen de Israëliërs met 5-4 en pakten zij het brons.

Reden voor veel discussie in de M-Wave. Meer dan twintig paren gaven de Litouwers gelijk en tekenden een petitie. De ISU raakte er niet van onder de indruk. Hoofdscheidsrechter Courtney Jones antwoordde de Litouwse delegatie dat er geen enkele reden was aan het oordeel van de deskundigen te twijfelen.

Vanagas kwam zaterdag echter met zware beschuldigingen. De Israëliërs zouden het brons hebben gekocht en de vader van Chait zou enkele coaches en rijders die de petitie ondertekenden hebben bedreigd. Zijn dochter nam het zondag voor hem op.

,,Mijn vader zou nooit iemand bedreigen. We hebben niets verkeerds gedaan, het brons hebben we verdiend. Ik hoef me niet te verdedigen tegen deze beschuldigingen. En die petitie? Ach, er is na elk toernooi wel een petitie.''

Vanagas was laaiend over het besluit van de schaatsunie. Hij maakte gisteren bij de persconferentie in elk geval geen vrienden bij de ISU. ,,De ISU wil anderen hiermee laten zien dat ze vooral hun mond moeten houden. Sommige mensen binnen de ISU denken dat ze de Godfather zijn. Slechte mensen maken deze sport kapot.''