Toekomst van Sparta steeds somberder

Sparta mocht gisteren nog van geluk spreken dat het in Feyenoord een tegenstander trof die fysiek en mentaal niet in staat was alles te geven. Maar ook met een minimale krachtsinspanning wist Feyenoord stadgenoot Sparta op het Kasteel al volledig weg te spelen. Omdat de halve finalist uit het UEFA-Cuptoernooi halverwege de tweede helft zichtbaar de krachten wilde sparen, bleef de afgang in de stadsderby uiteindelijk nog beperkt tot een 5-0 nederlaag.

Het kwaliteitsarme Sparta wacht nog altijd op de eerste overwinning van het jaar 2002. Met een achterstand van zeven punten op de nummer vijftien FC Den Bosch kan de club van trainer Frank Rijkaard de nacompetitie louter nog in theorie ontlopen. De Feyenoord-aanhang zong gisteren al treiterend `Succes tegen Heracles'.

Maar ook de eigen aanhang van Sparta ziet de toekomst van de in 1888 opgerichte club de laatste weken steeds somberder in. Voor de wedstrijd deelden ontevreden supporters pamfletten uit in de straten van de Rotterdamse wijk Spangen. Want naast de forse sportieve problemen heeft de club ook nog eens te maken met een dreigende bestuurscrisis.

Op 1 december 2001 is de Stichting Sparta Rotterdam officieel omgevormd tot een besloten vennootschap: Sparta Rotterdam BV. Maar veel inkomsten heeft de vergaande professionalisering de club nog niet opgeleverd. Algemeen directeur Henny Beijer kondigde vorige week aan te zullen opstappen als hij geen volledig mandaat van de raad van commissarissen krijgt om drastische maatregelen te nemen binnen de organisatie van de club. De kans dat Beijer die ruimte krijgt, is niet groot.

Communicatiedeskundige Beijer, die sinds januari 2001 bij Sparta in dienst is, wordt door verschillende stromingen binnen de club verweten zijn energie in de verkeerde zaken te steken. Zo werkte hij aan het imago van Sparta door het oprichten van Sparta TV en het invoeren van een SMS-dienst voor supporters, maar bleef de komst van een grote nieuwe sponsor vooralsnog uit. Het contract van Beijer loopt aan het einde van dit seizoen af. Net als overigens dat van elf spelers uit de selectie van Sparta.

Rijkaard staat ondertussen voor de vrijwel onmogelijke taak de gelederen binnen de morrende spelersgroep gesloten te houden. Nu de beslissende fase van de competitie is ingegaan, heeft Rijkaard samen met technisch manager Dolf Roks besloten van de diensten van Dave van der Meer, Tom Sier en Anders Nielsen geen gebruik meer te maken. Met de rest van de selectie moet Rijkaard de komende weken voorkomen dat Sparta voor het eerst sinds de invoering van het betaalde voetbal degradeert uit de eredivisie.

Voordat hij aan zijn baan bij Sparta begon sprak de oud-international nog de hoop uit dat Sparta dit seizoen de nacompetitie zou ontlopen. Maar na zo'n acht maanden moet ook Rijkaard zo langzamerhand constateren dat dit Sparta kwaliteit tekort komt om weg te kunnen blijven uit de onderste regionen van de eredivisie. Tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord probeerde de coach met wilde handgebaren zijn bedoelingen over te brengen aan zijn spelers. Maar uiteindelijk moest Rijkaard lijdzaam toezien hoe zijn ploeg werd voorbijgelopen door Feyenoord en voor de dertiende keer op rij niet wist te winnen.

De afgelopen weken legde Sparta al een flink aantal spelers vast dat in de toekomst een rol van betekenis voor de club moet gaan spelen. Terwijl een groot deel van de huidige spelersgroep moet vertrekken, werd bekend dat Danny Schenkel (Stormvogels/Telstar), Geoffrey Verweij, Quame Cruden (beiden DWS), Martin van Leeuwen (Katwijk) en Rick van den Bergh (Kranenburg) volgend seizoen naar het Kasteel komen. De afgelopen tijd werden nieuwkomers Ousmane Sanou, Denni Conteh en de Belgen Davy de Fauw en Brian Vandenbussche al verwelkomd.

Verdediger De Fauw werd gisteren helemaal dol gespeeld door Feyenoord-aanvaller Leonardo en Sanou verprutste voorin een handvol mogelijkheden. Reservedoelman Vandenbussche moest vanaf de bank zien hoe de jeugdige Victor Kros, die de voorkeur had gekregen van Rijkaard, bij twee doelpunten van Feyenoord opzichtig in de fout ging.

Rijkaard beaamt dat de onlangs aangetrokken spelers moeten worden gezien als ,,directe versterkingen'' voor het elftal. Rijkaard: ,,Dit zijn allemaal spelers voor de breedte. We hebben ook versterkingen nodig om evenwicht in het elftal te krijgen. Maar daar wordt achter de schermen hard aan gewerkt. Of daar een beetje schot in zit, weet ik eerlijk gezegd niet. Ze zijn druk bezig, geloof ik.''

Rijkaard heeft na acht maanden nog altijd geen spijt van zijn overstap naar Sparta. ,,Ik vind Sparta nog steeds een prachtige en sympathieke club. Ik heb nog steeds plezier in wat ik hier doe. Natuurlijk heb ik ook fouten gemaakt. Het zou heel onredelijk zijn als ik zou zeggen dat de spelers alles fout hebben gedaan en ik alles goed. Maar wat ik fout heb gedaan, houd ik voor mezelf. Dat is een innerlijke strijd die ik voer.''

Sparta

0

Feyenoord

5

Ruststand 0-3. 7. Emerton 0-1, 15. Tomasson 0-2, 45. Van Hooijdonk 0-3, 49. Leonardo 0-4, 63. Bosvelt 0-5. Schds: Bossen. Tsch: 10.570. Gele kaarten: De Fauw (Sparta) en Smolarek (Feyenoord).

    • Koen Greven