Opinie

    • Youp van ’t Hek

SUPPORTER

Het is voorbij. Bonfire is nu officieel met pensioen. Hij vutte al een tijdje, maar had nog geen afscheidsfeestje gehad. Snotterend keek het Indoor-Brabantpubliek gisteren voor de laatste keer naar dit wonderpaard en ook Anky hield de ogen niet droog. Wat Anky zo sympathiek maakt is dat ze tijdens het afscheid uitsluitend over het paard sprak en met geen woord over haar eigen, toch niet geringe prestaties. Het Journaal vroeg wat Bonfire nu ging doen? Grazen was het eenvoudige antwoord. Samen met een pony staat hij in een Brabantse wei olympische herinneringen op te halen. Over het schrikdraad pocht hij tegen een paar suffe dorpskoeien over de verre landen waar hij allemaal geweest is. Leg aan een koe maar eens uit wat een gouden plak is. Een beetje koe denkt dan aan een supervlaai. Omdat koeien geen televisie hebben moet Bonfire uitleggen wat hij zoal deed voor de kost.

,,Raar dansen!''

,,Hoezo raar dansen?''

,,Dwarslopen op muziek en dan je benen heel raar optillen.''

,,Hoe gaat dat dan?''

,,Als jullie een stukje in de maat loeien, dan zal ik het laten zien.''

En voor je het weet gebeurt het: vier loeiende koeien bassen de basis, de pony hinnikt de solo en de oude Bonfire doet nog een keer zijn rare dansje. De zachte koeienogen rollen van verbazing. Nog nooit hebben ze een paard zo raar zien doen. Bestaat de Gekke-Paardenziekte? Andere koeien komen dichterbij. Er wordt druk overlegd. De pony legt uit dat er normaal ook nog een mevrouw op het paard zit. En duizenden mensen op een tribune die heel hard klappen. Bonfire bevestigt het. Die mevrouw verdient miljoenen met die rare paardenloopjes. Mensen kijken er hele middagen naar, reizen heel Europa door om bij de gekke paardendansjes te kunnen zijn.

Het hele weiland zwijgt uit een soort ongeloof.

,,Het is echt waar'', zegt Bonfire.

,,We geloven je wel'', zeggen de koeien, die besluiten vanaf dat moment geen woord meer met dat rare paard te wisselen.

    • Youp van ’t Hek