Strijdlustig PSV ervaart gelijkspel als een nederlaag

Na de dramatische ondergang tegen Feyenoord in de UEFA Cup ervoer PSV ook het 1-1 gelijkspel tegen Ajax als een nederlaag.

Vloekend en tierend betraden de spelers van PSV gisteren hun kleedkamer in het Philips-stadion, nadat ook de tweede remise binnen drie dagen aanvoelde als een nederlaag. Harde woorden waren gevallen bij de analyse van de dramatische uitschakeling door Feyenoord in de kwartfinales van de UEFA Cup. Gisteren verzuimde het fysiek en mentaal gesloopte PSV echter de frustraties van zich af te spelen tegen Ajax, waardoor de landskampioen al bijna de balans kan opmaken van een verloren seizoen. ,,In twee wedstrijden hebben we ook twee prijzen weggegeven'', verzuchtte libero Hofland, die door een schorsing de slijtageslag in de Rotterdamse Kuip miste.

Alleen aanvaller Bruggink koestert na het 1-1 gelijkspel tegen Ajax nog de ,,valse hoop'' dat PSV zich nog kan mengen in de titelrace. Maar de ontgoochelde coach Erik Gerets sprak berustend dat ,,we de landstitel nog slechts door een wonder kunnen prolongeren''. PSV zal volgende week eerst naaste concurrent Heerenveen moeten verslaan om ten minste de derde plaats, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League, veilig te stellen. ,,Dat is even wennen, maar we hebben geen keuze'', zei verdediger Ooijer, die weinig plezier beleefde aan zijn doelpunt tegen zijn oude club. ,,Iedereen realiseerde zich terdege wat tegen Ajax op het spel stond. Mentaal bleken we ons te hebben hersteld van de klap na de uitschakeling in de UEFA Cup. Daaraan heeft het in elk geval niet gelegen.''

Aan passie en wilskracht ontbrak het gisteren niet bij PSV, maar het vernuft ontbrak om het kwetsbare Ajax de nekslag toe te dienen. Zo naïef als PSV tegen Feyenoord het noodlot over zichzelf afriep, zo schlemielig eindigde de Brabantse stormloop op het doel van Ajax-keeper Grim in een vermoedelijk fataal gelijkspel. De harde realiteit leert PSV immers dat het dit seizoen alleen nog de KNVB-beker in de prijzenkast kan zetten, mits de aangeslagen ploeg in april in de halve finales wel met Ajax kan afrekenen. De pijnlijke conclusies van verdediger Hofland: ,,We hebben de tweede ronde van de Champions League weer niet gehaald. En net als vorig jaar lieten we ons onnodig uitschakelen in de kwartfinales van de UEFA Cup. In dat opzicht hebben we opnieuw niet aan de doelstellingen voldaan.''

Volkomen kapot was aanvoerder Van Bommel geweest na de ondergang tegen Feyenoord in de beslissende serie strafschoppen, die hij door een rode kaart niet meer had meegemaakt. Drie dagen later nam de 24-jarige international zijn ploeg als vanouds op sleeptouw en vocht hij verbeten duels uit met onder anderen Van Halst, het breekijzer van Ajax. Na de aftocht in de UEFA Cup stelde Van Bommel al vast dat de directie van PSV de lat te hoog had gelegd voor de onevenwichtige selectie. ,,Als je in ogenschouw neemt hoe wij zowel de UEFA Cup als de landstitel hebben weggegooid, moet PSV zich afvragen of zijn doelen wel zo realistisch zijn geweest'', zei Van Bommel gisteren. ,,Een topploeg presteert niet alleen goed bij Leeds United, maar ook in de weken daarna. Wij zijn dus geen topploeg.''

Zo tekent zich bij PSV dit seizoen wederom een crisis af, want de directie moet vrezen dat het elftal reeds in ontbinding is. De ambities van Hofland en Van Bommel liggen al langer buiten Nederland, terwijl PSV juist te afhankelijk is geworden van zijn twee vedetten. ,,Ook voor mij persoonlijk is het een dramatisch seizoen'', erkende Hofland. ,,Maar ik heb niet het gevoel dat ik een jaar heb stilgestaan in mijn ontwikkeling. Als voetballer wellicht, maar niet als mens. Ik heb juist veel geleerd van mijn onnodige gele en rode kaart, waardoor ik de wedstrijden tegen Vitesse en Feyenoord heb gemist. Bovendien weet ik na mijn hersenschudding dat ik zuiniger moet zijn op mijn lichaam. Bij blessures moet ik niet te snel beginnen. Ook die negatieve ervaringen zullen me alleen maar sterker maken.''

Mocht Hofland toch bij PSV blijven, dan pleit hij voor een ingrijpende renovatie van de spelersgroep. ,,Er zal het nodige moeten veranderen bij de club en ik denk dat de directie daar ook mee bezig is'', zei de 22-jarige Limburger. ,,Ik vind dat PSV meer ervaren spelers nodig heeft.'' Voorstopper Ooijer, instemmend: ,,Dit elftal heeft inderdaad een nieuwe impuls nodig. Ook ik vraag me af hoe de selectie er volgend seizoen voorstaat als Van Bommel en Hofland eventueel vertrekken. De club zal een goed evenwicht moeten zien te vinden tussen jeugd en routine. Ik onderhandel met de directie over een nieuw contract en ik heb zeker enkele vragen over de toekomst.''

De toekomst van Van Bommel ligt zeker niet bij PSV, al wenste hij zich daar na de frustrerende ontmoeting met Ajax niet over uit te laten. Geforceerd klonk het compliment aan zijn teamgenoten. ,,We hebben na de mentale dreun tegen Feyenoord goed gevoetbald tegen Ajax, de ploeg heeft karakter getoond'', zei Van Bommel. ,,Blijkbaar heeft het team zijn lesje geleerd.'' En met een bittere ondertoon: ,,Maar wel een dag te laat. Als groep komen we gewoon iets te kort, anders was ons dit niet overkomen.'' Van Bommel zag in een ontluisterende week voor PSV zijn eerdere kritiek bevestigd op het gebrek aan kwaliteit in de breedte van de selectie. ,,Ik wil de directie geen draai om zijn oren geven, maar het is duidelijk dat niet alleen de spelers in de spiegel moeten kijken.''

    • Robèrt Misset