Sharon wil `Israëls felste vijanden' niet op radio en tv

Premier Ariel Sharon wendt met succes zijn invloed aan om populaire radio- en televisieprogramma's, die volgens hem Israëls rechtvaardige zaak tegen de Palestijnen schaden, uit de ether te halen. Tijdens de regeringszitting van gisteren viel hij uit tegen de zender Israël 1, waar naar zijn zeggen ,,Israëls felste vijanden het woord krijgen'' en die bovendien ,,anti-zionistische informatie geeft''. Sharon doelde op de nieuwsprogramma's van deze staatszender, waarin Palestijnse woordvoerders zoals Ziad Abu Ziad en Yasser Abed Rabo naar aanleiding van actuele diplomatieke ontwikkelingen nog al eens aan het woord komen. In dergelijke vraaggesprekken oefenen deze Palestijnen vaak scherpe kritiek uit op Sharon. De Israëlische premier, wiens populariteit in alle opiniepeilingen snel daalt, wil hen van het scherm en uit de lucht.

Vorige week leverde hij scherpe kritiek op een verslaggever van de legerzender, die hem tijdens een persconferentie met de Amerikaanse vice-president Dick Cheney wees op het falen van de militaire acties tegen de Palestijnen in de Palestijnse vluchtelingenkampen. Sharon zei dat de militaire radio er beter aan zou doen Israëls successen te belichten. Tijdens de regeringszitting gisteren kwam hij op dat thema terug. Hij eiste dat de radio en televisie meer ruimte geven aan zionistische thema's en de successen van de Israëlische wetenschap, landbouw en muziek belichten.

Met de goedkeuring van de begroting van de staatsradio en -televisie, ruim 20 miljoen euro, en de bevestiging van de benoeming van Josef Barel als nieuwe directeur, is er onmiddellijk sprake van een opruiming van radioprogramma's die Sharon kennelijk niet aanstaan. Drie populaire actualiteitsprogramma's gaan uit de lucht, waaronder `Een andere zaak' van Dalia Ya'ari. Ya'ari, die het zeer informatieve ochtendactualiteitsprogramma al jaren op een zeer liberale wijze brengt, is van oordeel dat het gaat om ,,een poging de radio een militair uniform aan te doen''. Maar radiodirecteur Amnon Adav zei vanmorgen dat het hoog tijd is pure informatie van opinie te scheiden. ,,Hoe vaak moet ik Arafat horen zeggen dat wij bezetters zijn. Dat is desinformatie'', zei hij. Volgens hem zal de radio zich meer op het brengen van nieuws dan het voortdurend herkauwen van politieke standpunten toeleggen. De radionieuwsdienst is vanochtend in staking gegaan uit protest tegen de maatregel.

Het afgelopen weekeinde is de uitspraak van Sharon dat hij naar de Arabische top in Beiroet zou willen komen door commentatoren van de media maar ook door politici op de hak genomen. Enkelen verscholen zich achter de sarcastische opmerking van Amr Moussa, de secretaris-generaal van de Arabische Liga, dat Sharon wel in Beiroet welkom is maar dat het niet zeker is dat hij naar Israël kan terugkeren. Moussa zinspeelde daarmee op een dergelijke houding van Sharon jegens de Palestijnse leider Arafat.

    • Salomon Bouman