Schilderijen geroofd uit Frans Halsmuseum

Onbekenden hebben gisteravond ingebroken in het Frans Halsmuseum in Haarlem en vijf waardevolle schilderijen gestolen. Het zijn werken van Jan Steen, Cornelis Bega, Cornelis Dusart en twee van Adriaan van Ostade. Volgens een woordvoerder van het museum gaat het in alle gevallen om boerengenre-voorstellingen, een geliefd onderwerp van 17de-eeuwse Haarlemse schilders. Het schilderij van Bega stelt feestvierende boeren voor een herberg voor, van Jan Steen werd De kwakzalver ontvreemd en van Van Ostade een doek met dezelfde titel, alsmede een schilderij van een `tevreden drinker'. Van Dusart namen de dieven een `drinkgelag' mee. De inbrekers zijn binnengekomen door een raam te forceren. De schilderijen hingen in twee verschillende zalen. In hun haast om weg te komen hebben ze een schilderij achtergelaten. Ze gingen door hetzelfde raam weer naar buiten. Politiemensen kwamen vijf minuten na de alarmmelding bij het museum. Ze waren net te laat om de inbrekers aan te kunnen houden. Onderzoek in de omgeving leverde niets op.

De politie wilde vanmorgen in verband met het onderzoek nog geen verdere mededelingen doen, ook het museum wilde nog niet nader op de diefstal ingaan.