Plezierige stijlmix bij bebaarde Gourds

Mannen met baarden, dat zijn The Gourds. Het ongeschoren gezicht van bassist Jimmy Smith meegerekend zijn alle vijf leden van deze Texaanse groep duidelijk zichtbaar voorstander van deze vorm van beharing, van het keurig gecultiveerde ringbaardje van Kevin Russell tot het ZZ Top-achtige aanhangsel van Claude Bernard. Dat die twee ook nog honkbalpetjes dragen, versterkt hun imago van ruige Texaanse plattelandsjongens evengoed als de country-achtige hik in Russells zang.

The Gourds hanteren een opmerkelijk akoestisch instrumentarium voor een groep die wordt gerekend tot de 'alt. country'-beweging. Russell, Max Johnston en Claude Bernard wisselen elkaar af op akoestische gitaar, banjo, mandoline, accordeon, viool en steelgitaar. De link met de alternatieve rock zit hem niet alleen in het lange haar en de twee dagen oude baard van bassist en gitarist Smith, maar ook in zijn stem, waarmee hij nogal schreeuwerig kan uithalen.

Hij is net zo min een groot zanger als de sterk naar country en folk neigende Russell of de wat nondescripter klinkende Max Johnston, die ook af en toe een nummer zingt, maar juist in de afwisseling van hun stemmen schuilt de kracht van de vocale frontlinie. Het groepsgeluid wordt verder aantrekkelijk gemaakt door de fikse, rock-achtige dynamiek die drummer Keith Langford er met zijn felle ritmes in mept.

Hoewel hij zijn mede-songschrijvers Smith en Johnston af en toe een plek aan de zangmicrofoon gunt is Russell, die een dag eerder met zijn kleinschaliger project Kev Russell's Junker op het Utrechtse Blue Highway-festival aantrad, de centrale man in The Gourds. Met vaste hand leidt hij zijn mannen door een repertoire dat weliswaar nergens veel dieper graaft dan de lengte van zijn baardharen, maar dat steevast erg vermakelijk is. De groep heeft bovendien het vermogen om sommige nummers flink op te rekken zonder dat de spankracht in het geding komt.

In de accordeonpartijen van Bernard klinkt af en toe de cajun uit Louisiana door en soms zelfs de Ierse punkfolk van The Pogues. In hun verkenning van de roots van de Amerikaanse muziek gaan The Gourds dus niet eenkennig te werk. Dat maakt hun muziek net zo plezierig als hun enthousiaste aanpak.

Concert: The Gourds. Gehoord: 24/3 Schaaf Leeuwarden. Herhaling: 26/3 TomTom Heythuysen; 27/3 Doornroosje Nijmegen; 28/3 Paradiso Amsterdam; 29/3 Paard Den Haag; 30/3 Burgerweeshuis Deventer; 31/3 Witte Bal Assen.

    • Jacob Haagsma